ΔΝΤ: Μειώστε τους φόρους για να έχετε ανάπτυξη!

Φωτο: Shutterstock

Τους κινδύνους που προβάλλουν στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας την κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους για να προστατευθεί η ανάπτυξη, αλλά και να ετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κόστους από δικαστικές αποφάσεις για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ, για να παρουσιάσει τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου μετα-προγραμματικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας (Post Program Monitoring), επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% φέτος και οι γνωστές συστάσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το Ταμείο, όμως, επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι υποχώρησης της ανάπτυξης έχουν ενταθεί, καθώς η οικονομία βαρύνεται με πολλά προβλήματα του παρελθόντος (υψηλό χρέος, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ασθενής κουλτούρα πληρωμών), την ώρα που υπάρχουν διεθνώς ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης και πιο «σφικτών» χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Για την προστασία της ανάπτυξης, το Ταμείο προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις φόρων εισοδήματος και εταιρικών κερδών, τις οποίες μπορεί να χρηματοδοτήσει με την προαποφασισμένη (αν και αμφισβητούμενη από την κυβέρνηση) μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κινδύνους, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί ή θα εκδοθούν στο μέλλον, όπως και οι «κρυφές» υποχρεώσεις του Δημοσίου από την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες, επιβάλλουν να γίνει επεξεργασία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης (contingency plan), το οποίο θα διασφαλίζει την κάλυψη έκτακτων επιβαρύνσεων του προϋπολογισμού, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Για την επικείμενη αύξηση του βασικού μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, το Ταμείο αποφεύγει να επαναλάβει με «αιχμηρό» τρόπο τη διαφωνία του, σημειώνει όμως τον κίνδυνο να επηρεασθεί η ανταγωνιστικότητα και προτείνει στην κυβέρνηση να πάρει άλλα μέτρα εξισορρόπησης του αυξημένου εργατικού κόστους, μέσω της καθιέρωσης περισσότερο ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων.

Σε σχέση με τις τράπεζες, το ΔΝΤ αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να διαφανεί ότι τάσσεται υπέρ της παράλληλης ενεργοποίησης των σχεδίων υποστήριξης της μείωσης των κόκκινων δανείων, που έχουν επεξεργασθεί το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπογραμμίζει ότι χρειάζεται καλά συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Οι τράπεζες μπορούν να υποστηριχθούν με κρατικά κεφάλαια, επισημαίνει το Ταμείο, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να μην επιβαρυνθεί υπερβολικά ο κρατικός προϋπολογισμός.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ