fbpxΒελτίωση του εξωδικαστικού υπόσχονται κυβερνητικά στελέχη | Economistas.gr
Skip to main content

Βελτίωση του εξωδικαστικού υπόσχονται κυβερνητικά στελέχη

Βελτίωση του εξωδικαστικού υπόσχονται κυβερνητικά στελέχη

Την πρόθεση της κυβέρνησης να βελτιώσει τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την ενίσχυση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τεληγιορίδου μιλώντας στην εκδήλωση για τα 110 από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και των επιμελητηρίων της χώρας η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων από 10.000-150.000 ευρώ στο πλαίσιο της δημιουργίας Εργαλειοθήκης Επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια περίοδο θα υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης για πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ για βελτίωση του εξοπλισμού τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας και απώτερος στόχος μας εξήγησε η κ. Τεληγιορίδου είναι να υπάρχουν δυνατές και υγιείς επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και την νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας

Κ. Μίχαλος: Το 2019 να είναι έτος δράσης

Έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου -μιας και το 2019 θα είναι έτος εκλογών- να μην συμβάλλουν στο κλίμα οξύτητας και αβεβαιότητας και να μην εμπλακούν σε παροχολογίες γιατί αυτό θα ΄ναι ολέθριο για τη χώρα και την οικονομία απηύθυνε ο πρόεδρος της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ενώπιον δεκάδων προέδρων από τα Επιμελητήρια της χώρας ο κ. Μίχαλος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να δράσουν υπεύθυνα και σε κλίμα συναίνεσης ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να κινείται σε τροχιά ανάκαμψης και ιδιαίτερα τώρα όπου το διεθνές περιβάλλον γίνεται λιγότερο ευνοϊκό. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και ενδεχόμενο στραβοπάτημα θα κληθεί να το πληρώσει ακριβά.

Ανέφερε ότι το 2019 θα πρέπει να είναι έτος δράσης και όχι παράλυσης προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε όλοι και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν την ευελιξία το πάθος και την επιμονή για να κερδίσουν το στοίχημα.

Ως προϋπόθεση των παραπάνω ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από στοχευμένες πολιτικές οι οποίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ένα πολύ θετικό ισοζύγιο στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2018 δημιουργήθηκαν 32.000 επιχειρήσεις, ενώ την ίδια χρονική στιγμή τα λουκέτα και με τις διαγραφές περιορίστηκαν λίγο πάνω από τις 18.500.

Ωστόσο επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε απλώς περισσότερες επιχειρήσεις αλλά επιχειρήσεις υγιείς, βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Επιχειρήσεις που θα παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, που θα μπορέσουν να ενταχθούν σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

Ζήτησε την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με καθιέρωση flat tax για τις επιχειρήσεις στο 15%, με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας, και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%. Ως αναγκαία συνθήκη για την αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας ζήτησε η ενίσχυσή της να γίνει με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια απαίτησε να υπάρχει ειδικό καθεστώς και προγράμματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για μια νέα εθνική Ππολιτική στην μεταποίηση που θα συνοδεύεται με μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Τέλος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, η γρήγορη ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και η κωδικοποίηση των χρήσεων γης.

Θ. Καρυπίδης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει δυνατότητες στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν περισσότερο

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει δυνατότητες στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν περισσότερο και ανέφερε τις προσπάθειες που έκανε η Περιφέρεια για το άνοιγμα της νέας συνοριακής διάβασης με την ΠΓΔΜ στο Λαιμό της Πρέσπας όπου σε λίγους μήνες θα είναι μια πραγματικότητα. «Εμείς ανοίγουμε τα σύνορα δεν μπορεί να είμαστε φοβικοί με τους γείτονες μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης επεσήμανε το κίνδυνο η χώρα να καταφέρει να βγει από την κρίση και η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της μετάβασης της από τον λιγνίτη σε άλλη οικονομία να συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στο τούνελ με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρονιά του ΕΒΕ Κοζάνης έκλεισαν με τον χαιρετισμό του προέδρου του Επιμελητηρίου Νίκου Σαρρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τρέχουν» οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό
«Τρέχουν» οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό
Ένας στους πέντε οφειλέτες πήρε ρύθμιση χρεών από τράπεζες - Δημόσιο. Στους 1.104 έχουν φτάσει οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πάρει έγκριση για ρύθμιση των χρεών τους.
«Τρέχουν» οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό
Όλο το παρασκήνιο για την παράταση του Εξωδικαστικού
Όλο το παρασκήνιο για την παράταση του Εξωδικαστικού
Το επόμενο στοίχημα είναι, ωστόσο, πολύ πιο δύσκολο. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διευρύνει την «ομπρέλα» του Εξωδικαστικού και σε κατηγορίες που σήμερα δεν καλύπτονται.
Όλο το παρασκήνιο για την παράταση του Εξωδικαστικού
Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Ικανοποίηση για τον εξωδικαστικό
Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Ικανοποίηση για τον εξωδικαστικό
Με τις διορθωτικές παρεμβάσεις της τροπολογίας, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των εκκρεμών αιτήσεων θα ανέβει κατακόρυφα, εκτιμά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Ικανοποίηση για τον εξωδικαστικό