Το παζάρι για το επιτόκιο του νέου 5ετούς ομολόγου

Φωτο: Shutterstock

Με την ελπίδα ότι η απόδοση διάθεσης του νέου 5ετούς ομολόγου θα κρατηθεί κοντά στο 3,50% μπαίνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο σημερινό, δύσκολο «παζάρι» με τους επενδυτές.

Πηγές κοντά στη διαδικασία της έκδοσης, που γίνεται μέσω κοινοπρακτικού σχήματος έξι μεγάλων τραπεζών, χαρακτηρίζουν θετική στο economistas τη βολιδοσκόπηση των επενδυτών (premarketing), παρατηρώντας ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με πριν από μερικούς μήνες.

Συμπληρώνουν, ωστόσο, η τελική τιμή θα είναι αποτέλεσμα του σκληρού παζαριού που θα γίνει σε σχέση με το εύρος και την «ποιότητα» συμμετοχής.

«Η πορεία ομολόγων χαμηλού rating εξαρτάται από τις ευνοϊκές ή δυσμενείς συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον. Το 7ετές, σε αντίθεση με όσα λένε κάποιοι, βγήκε σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και το ότι βγήκε με 3 δις ευρώ και 3,5% ήταν τρομερή επιτυχία. Μετά από την κρίση η αγορά προσαρμόστηκε σε υψηλότερα επίπεδα αποδόσεων, σε όλες τις λήξεις. Τώρα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ποιο είναι, όμως, το στοιχείο που επιτρέπει τη συγκρατημένη αισιοδοξία στο ελληνικό στρατόπεδο;

«Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε (σ.σ. στο Ευρωκοινοβούλιο) ότι η ανάπτυξη δεν παίρνει τα πάνω της στην ευρωζώνη, άρα τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά. Συνεπώς, τα ομόλογα που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις θα γίνονται ανάρπαστα, ενώ συν τοις άλλοις η ιταλική κρίση κόπασε», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλό rating, άρα απευθύνονται σε επενδυτές που κυνηγούν αποδόσεις και που αγοράζουν όταν το ισοζύγιο κινδύνου/απόδοσης γέρνει υπέρ της απόδοσης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η μερίδα του λέοντος και αυτής της έκδοσης θα καταλήξει σε hedge funds, έστω κι αν η συμμετοχή τους περιοριστεί σε σχέση με το 32% της προηγούμενης έκδοσης.

Υπάρχει μια ελαφρά διαφοροποίηση, δηλαδή εντονότερη παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών; «Υπάρχει», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αλλά τονίζουν ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα των τραπεζών και δεν ανέβει το αξιόχρεο της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, οι μακροπρόθεσμοι δεν θα πλησιάσουν.

Όσον αφορά, δε, στα σενάρια που κυκλοφορούν περί απορρόφησης της έκδοσης από φορείς του Δημοσίου, αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για θεωρίες συνωμοσίας, αφού και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αν οι αγορές «μυριστούν» αυξημένη παρουσία του Δημοσίου, θα πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.

«Είναι εφικτό το 3,5%;» είναι το επόμενο ερώτημα, που «καίει» και το οικονομικό επιτελείο για προφανείς λόγους. Πηγές κοντά στη διαδικασία εκτιμούν ότι το fair value (δηλαδή χωρίς το premium) είναι στο 3,5%, συνεπώς από το σημερινό σκληρό παζάρι, για το συσχετισμό συμμετοχής- εύρους έκδοσης, θα φανεί πού θα «κάτσει» η τιμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ