Το επενδυτικό... Ελντοράντο στον τομέα της ενέργειας

Από την κατασκευή του αγωγού TAP στη Β. Ελλάδα / Φωτογραφία: Shutterstock

Στον τομέα της ενέργειας εστιάζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και πολλοί παραδοσιακοί επενδυτές, δεδομένου πως οι ανάγκες για έργα στον κλάδο αυτό, για την περίοδο έως το 2030, ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 33 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Economistas πως πολλοί επενδυτές ομολόγων, λόγω των χαμηλών επιτοκίων παγκοσμίως, έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία προσφέρουν αποδόσεις που κυμαίνονται κοντά στο 10%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συστημικές τράπεζες παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εξελίξεις που αφορούν στη ΔΕΠΑ, δεδομένου πως από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τμημάτων της εταιρείας θα προκύψουν ανάγκες χρηματοδότησης.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, μία με αντικείμενο την εμπορία και μία στην οποία θα ανήκουν τα δίκτυα. Το ποσοστό που θα διατεθεί προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία εμπορίας θα ανέλθει σε 50% συν μία μετοχή και στην εταιρεία δικτύων σε 14%.

Σύμφωνα με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό η πλειονότητα των επενδύσεων αφορά σε παρεμβάσεις, ύψους 9 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, με τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν σε ΑΠΕ να ακολουθούν με το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλα έργα, ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να υλοποιηθούν στις υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ τουλάχιστον 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να επενδυθούν για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντικό ρόλο στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για το 2030, αναμένεται να παίξουν και οι διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο αγωγός IGB που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία. Η κατασκευή του αγωγού έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν, η οποία έχει αποφασίσει πως δεν υφίσταται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων στα σχέδια που έχουν υποβάλει Αθήνα και Σόφια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Ε.Ε., όπως η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο IGB μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP, καθώς και ποσότητες LNG από τους τερματικούς σταθμούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, όπως ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας στο Athens Energy Forum ο βοηθός γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, χαρακτήρισε εμβληματικό το έργο στην Αλεξανδρούπολη το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Ο κ. Καραμούζης αποκάλυψε μάλιστα, πως η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά σε σύναψη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με μελέτη της PWC, το εκτιμώμενο ανεκτέλεστο των έργων ενέργειας ανέρχεται σε 7 με 8 δισ. ευρώ, με το 70% εξ αυτών να αφορά πρωτίστως σε ενεργειακή διασύνδεση, όπως είναι οι αγωγοί TAP και IBG, αλλά και τερματικά LNG.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματοδοτήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον κλάδο της ενέργειας υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών της ενεργειακών στόχων, δίνει μεγάλη σημασία στα έργα φυσικού αερίου, δεδομένου πως θεωρεί ότι αυτό θα παίξει το ρόλο «γέφυρας» για τη μετάβαση στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ