Σοκ και δέος με αυξήσεις- μαμούθ στα δημοτικά τέλη επιχειρήσεων
Προφανώς και οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό των τελών, που πρέπει να καταβάλλουν οι δημότες τους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Έχουν, όμως και την ευθύνη αυτά τα τέλη να έχουν το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, έτσι ώστε να μην προκαλούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις, ειδικά σε μια συγκυρία όπου το ζητούμενο είναι να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης αλλά και στις αλλεπάλληλες κρίσεις από το 2020 και μετά.
Ο κεντρικός σχεδιασμός των συναρμόδιων υπουργείων είναι να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να αυξηθούν οι επενδυτικές ροές. Κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, απλοποίηση της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές ειδικά για επενδύσεις στην έρευνα και τεχνολογία, επιτάχυνση των δικών και της απονομής δικαιοσύνης, είναι μερικά από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν έτσι ώστε να κλείσει το επενδυτικό «κενό» σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν από το 2008, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και διαμορφώθηκε περίπου στο 12% κατά μέσο όρο τη δεκαετία που ακολούθησε, ενώ ακόμα και τώρα παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, όντας στο 15,3% το 2024 έναντι 21,1%.

Το σοκ
Σε μια τέτοια συγκυρία αν μη τι άλλο προκαλεί σοκ η είδηση ότι υπήρξαν δήμοι που αποφάσισαν αυξήσεις δημοτικών τελών ως και 502% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων τους. «Είναι δεδομένο, πως η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς και επιβάρυνση των καταναλωτών από τη μετακύλιση της αύξησης των τελών στις τιμές των προϊόντων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύψουν το ανάλογο κόστος», τόνισε ο Κ. Δαμίγος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, που ανέδειξε το θέμα.
Τα φώτα πέφτουν συγκεκριμένα στο δήμο Φυλής, όπου λειτουργούν εκατοντάδες βιοτεχνίες, βιομηχανίες κι επιχειρήσεις, με τον ανάλογο αριθμό εργαζομένων. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ο δήμος, τα τέλη εκτινάσσονται και ειδικά για επαγγελματικούς χώρους μέσης και υψηλής όχλησης, από τα 1,66 ευρώ ανά τετραγωνικό, διαμορφώνονται στα 10 ευρώ, δηλαδή προκύπτει αύξηση 502%. Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Στις μεταποιητικές επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης η αύξηση είναι της τάξης του 75%, ενώ στις υπόλοιπες βιοτεχνικές- βιομηχανικές δραστηριότητες προκύπτει αύξηση 35%. Ανάλογη αύξηση 35%, αλλά οριζόντια για όλους, αποφασίστηκε και στο δήμο Μεγάρων.
Η επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς προς το υπουργείο Εσωτερικών και τον δήμο Φυλής, επισημαίνει τα αυτονόητα: μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος, που ούτως ή άλλως έχουν «τσιμπήσει», ενσωματώνονται τα νέα, αυξημένα δημοτικά τέλη, προκαλώντας “ασφυξία” στις επιχειρήσεις, με αμφίβολο το στοιχείο της ανταποδοτικότητας.
Τα... ραβασάκια παραλαμβάνονται με φόντο την τελευταία έρευνα για λογαριασμό του ΣΕΒ, που αποτυπώνει τον προβληματισμό των επιχειρήσεων για την «επόμενη μέρα». Συγκεκριμένα, για τους επόμενους 12 μήνες, oι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανήσυχες από πέρυσι, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές μειώνονται από 23,9% σε 14,5%, ενώ αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.