Οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη στα αμερικανικά προϊόντα -Έφτιαξαν μέχρι και εφαρμογές για προϊόντα... made in EU

NEWSROOM
Φορτηγάκι
Φωτογραφία: Shutterstock

Μια νέα τάση απομάκρυνσης από τις αμερικανικές μάρκες φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, ως αντίδραση στους δασμούς και τη ρητορική που υιοθετεί ο προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι οι δασμοί στις ευρωπαϊκές εισαγωγές μειώθηκαν από 20% σε 10%, η ζημιά στο καταναλωτικό αίσθημα φαίνεται να έχει ήδη συντελεστεί.

Εφαρμογές «δείχνουν» τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Ευρωπαϊκές εφαρμογές, όπως η Brandsnap και η Detrumpify Yourself, βοηθούν τους καταναλωτές να εντοπίζουν προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης ή να αποκαλύπτουν την αμερικανική ιδιοκτησία πίσω από γνωστές μάρκες. Η πρώτη έχει ξεπεράσει τις 14.000 λήψεις, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τον δημιουργό της, Σάσα Μοντέλ, ως μια «συμβολική διαμαρτυρία» απέναντι στις «επιθετικές πολιτικές» των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Η λίστα της ΕΕ με τα αμερικανικά προϊόντα που θα βάλει δασμούς -Από… ξηρούς καρπούς μέχρι εξαρτήματα αεροσκαφών

Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business insider επιχειρήσεις όπως η δανέζικη Salling Group εφαρμόζουν ειδική σήμανση στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ανταποκρινόμενες στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών. Ακόμη πιο ακραία ήταν η αντίδραση της Haltbakk Bunkers στη Νορβηγία, η οποία ανακοίνωσε –πριν ανακαλέσει– ότι δεν θα ανεφοδιάζει πλέον αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η επίδραση είναι ήδη ορατή: η Tesla σημείωσε πτώση 42% στις πωλήσεις στην Ευρώπη, ενώ ο CEO της McDonald’s, Κρις Κεμπτσίνσκι, έκανε λόγο για «αύξηση του αντιαμερικανικού αισθήματος» σε Βόρεια Ευρώπη και Καναδά. Αντίστοιχα, η Carlsberg ανέφερε πτώση στις πωλήσεις Coca-Cola στη Δανία λόγω καταναλωτικού μποϊκοτάζ.

Ο τουρισμός επίσης πλήττεται: οι κρατήσεις Ευρωπαίων για διακοπές στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 25%, σύμφωνα με την Accor.

Δομική «στροφή» των Ευρωπαίων

Σύμφωνα με έρευνες, η στήριξη των Ευρωπαίων σε τέτοιες αντιδράσεις είναι ευρεία. Στη Γαλλία, το 62% δηλώνει υπέρ του μποϊκοτάζ αμερικανικών μαρκών, ενώ στη Σουηδία το 20% έχει ήδη προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταγράφει ότι το 44% των πολιτών σκοπεύει να απομακρυνθεί από τις αμερικανικές μάρκες, ακόμα και χωρίς δασμούς.

Η καθηγήτρια Λουτσία Ράις από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ εκτιμά ότι πρόκειται για μια δομική «στροφή» των καταναλωτικών προτιμήσεων υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών όπως η βιωσιμότητα, η κοινωνική ένταξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι. Ο Χοσούκ Λι-Μακγιάμα, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, θεωρεί ότι τα διαδικτυακά μποϊκοτάζ σπάνια μεταφράζονται σε πράξη. Κατά την άποψή του, η μείωση στις πωλήσεις της Tesla αποδίδεται περισσότερο σε οικονομικούς παράγοντες, παρά σε πολιτική διαμαρτυρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ