fbpxΕθνικό καθήκον να προστατευτεί η ελληνική φέτα | Economistas.gr
Skip to main content

Εθνικό καθήκον να προστατευτεί η ελληνική φέτα

Εθνικό καθήκον να προστατευτεί η ελληνική φέτα
Φωτο: Shutterstock

«Προμετωπίδα» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων χαρακτήρισε τη φέτα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η πιστοποίηση που κατάφερε να λάβει ως ΠΟΠ δεν είναι αρκετή και είναι μόνο τυπική, αφού στην πράξη παρουσιάζει προβλήματα και δεν εφαρμόζεται, κυρίως λόγω των απομιμήσεων».

Μιλώντας στην ημερίδα με τίτλο: «Φέτα, το εθνικό μας προϊόν», που διοργανώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της 11ης Zootechnia, η κ. Τελιγιορίδου επισήμανε ότι η ελληνική αιγοπροβατοτροφία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά «φέρνοντας εισροή εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ», λέγοντας χαρακτηριστικά «μιλάμε για το λευκό χρυσό».

Όμως, όπως τόνισε «εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε τη φέτα, στην οποία η χώρα μας έχει παράδοση από την αρχαιότητα. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να την πάμε μακριά» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη «να μειωθούν φαινόμενα παρατυπιών και ελληνοποιήσεων γάλακτος, τα οποία εξαπατούν τους καταναλωτές και υπονομεύουν το προϊόν. Πρέπει να προστατέψουμε την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του προϊόντος μας».

«Πρέπει να μπει τέλος στο "πάρτι των ελληνοποιήσεων"», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τελιδιορίδου και πρόσθεσε «η φέτα χάνει έδαφος στη διεθνή αγορά όχι μόνο λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από λευκά τυριά που “πλασάρονται” ως φέτα, αλλά και λόγω των κακών πρακτικών κάποιων Ελλήνων παραγωγών».

Μεταξύ άλλων, η ίδια αναγνώρισε εκ νέου το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Τονίζεται ότι βάσει των στοιχείων του 2017, η Ελλάδα παράγει 119.000 τόνους φέτας, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% (+4% έναντι του 2016) και καλύπτοντας έτσι το 10% της ζήτησης στην ΕΕ, που εκτιμάται σε 500.000 τόνους ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εξαγωγές φέτας, τα έσοδα για την Ελλάδα ανέρχονται σε 330 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος, απασχολούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, με επιπλέον 50.000 άτομα να απασχολούνται σε επιχειρήσεις προϊόντων σίτισης. Επισημαίνεται δε ότι η φέτα αποτελεί το κορυφαίο εξαγώγιμο ελληνικό τυρί και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση της λίστας των 200 τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον όγκο παραγωγής.

Την ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά και να εμπλακεί πιο ενεργά με την παραγωγική διαδικασία το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπύρος Μάμαλης.

«Μόνο η αύξηση των κερδών θα προστατεύσει την ελληνικότητα της Φέτας και το μόνο που μπορεί να αυξήσει τα κέρδη, είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος», τόνισε ο πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος. «Oι καταναλωτές, ξένοι αλλά και πολλοί Έλληνες, δεν γνωρίζουν την αξία της φέτας και αυτός είναι ο βασικός λόγος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προϊόν», υπογράμμισε.

«Ακόμη και να θέλαμε να καλύψουμε τη ζήτηση για λευκά τυριά άλμης, δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να ικανοποιήσει τις αγορές, αλλά θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προτείνει ονομασίες για αυτά τα λευκά τυριά», επισήμανε από την πλευρά του ο ομότιμος καθ. Εμ. Ανυφαντάκης και πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Φέτας. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «άδικες» για τη φέτα τις συμφωνίες της ΕΕ με Καναδά και Νότια Αφρική.

Κατά την ομιλία της η γενική διευθύντρια διασφάλισης ποιότητας αγροτικών προϊόντων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Βιργινία Φυντανή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του οργανισμού με την εταιρεία Novacert, για την υλοποίηση τριετούς κοινοτικού προγράμματος, με τίτλο «Feta PDO. Let’s get real!» και προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά στην προώθηση της φέτας ΠΟΠ στις αγορές των Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, ΗΠΑ και του Καναδά.

«Στόχο για αύξηση των εξαγωγών φέτας ΠΟΠ κατά 48% στην ΕΕ και κατά 81% στις αγορές των ΗΠΑ και Καναδά, καθώς και για αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού-στόχου κατά 20% στην ΕΕ και 30% σε ΗΠΑ-Καναδά», έθεσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Novacert, Δημήτρης Ταμπαρόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, επισήμανε ότι το 2017 η αξία των εξαγωγών φέτας σε 72 χώρες, ανήλθε στο ποσό άνω των 350 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι ο ΣΕΚ «την τελευταία 8ετία προσπαθεί για τη δημιουργία ενιαίας Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράσεις της Πειραιώς για στήριξη της Κτηνοτροφίας
Δράσεις της Πειραιώς για στήριξη της Κτηνοτροφίας
Συνεργασίες στον κτηνοτροφικό τομέα μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας, καθώς και εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις, όπως το Ανοικτό Δάνειο Αγροτών, το πρόγραμμα Μικρο-χρηματοδότησης και την Κάρτα του Αγρότη.
Δράσεις της Πειραιώς για στήριξη της Κτηνοτροφίας
Η ΕΕ επενδύει ακόμα 10 δισ. ευρώ σε νέες καλλιέργειες
Η ΕΕ επενδύει ακόμα 10 δισ. ευρώ σε νέες καλλιέργειες
Η ΕΕ θα διαθέσει 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων καινοτομίας στους τομείς των τροφίμων, γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και βιο-οικονομίας.
Η ΕΕ επενδύει ακόμα 10 δισ. ευρώ σε νέες καλλιέργειες
ΕΕ - Mercosur: Προστασία για τη φέτα και 20 ελληνικά προϊόντα
ΕΕ - Mercosur: Προστασία για τη φέτα και 20 ελληνικά προϊόντα
Την πλήρη προστασία της ονομασίας «ΦΕΤΑ» καθώς και 20 άλλων γεωγραφικών ενδείξεων της χώρας μας, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - MERCOSUR.
ΕΕ - Mercosur: Προστασία για τη φέτα και 20 ελληνικά προϊόντα
Εξαγωγείς: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές
Εξαγωγείς: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές
Οι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2019, αυξήθηκαν συνολικά κατά 268 εκατ. ευρώ ή κατά 0,8% και ανήλθαν σε 33,36 δισ. ευρώ από 33,09 δισ. ευρώ.
Εξαγωγείς: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές