Ποιος είναι ο όμιλος Euronext που θέλει να εξαγοράσει το ΧΑΑ -Συνασπισμός κορυφαίων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
Ως βόμβα έσκασε η είδηση για πρόταση εξαγοράς του ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον όμιλο Euronext. Η προσφορά αποτιμά την εταιρεία στα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή περίπου 399 εκατομμύρια ευρώ!
Η Euronext, ένας από τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς ομίλους της Ευρώπης, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών διαπραγμάτευσης και μετα-διαπραγμάτευσης (post-trade) για διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Έως τα τέλη του 2023, η Euronext είχε σχεδόν 2.000 εισηγμένους εκδότες, με συνολική κεφαλαιοποίηση που άγγιζε τα 6,6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Eίναι παγκοσμίως το μεγαλύτερο κέντρο για εισηγμένες ομολογίες και επενδυτικά κεφάλαια. Παράλληλα, προσφέρει τεχνολογικές λύσεις και διαχειριζόμενες υπηρεσίες σε τρίτους. Εκτός από την κύρια ρυθμιζόμενη αγορά της, διαθέτει και τις Euronext Growth και Euronext Access, που διευκολύνουν την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Το Euronext, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται την εξαγορά του ΧΑ
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Euronext Paris αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 80% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης. Η Euronext είναι καταχωρισμένη στο Άμστερνταμ, με επιχειρησιακά κεντρικά γραφεία στο Παρίσι. Διαχειρίζεται σημαντικά χρηματιστήρια σε επτά χώρες: Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία (μέσω της Borsa Italiana) και Νορβηγία. Η εξαγορά της Borsa Italiana ενίσχυσε τη θέση της Euronext ως βασικού κόμβου στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και σταθερού εισοδήματος, ενσωματώνοντας πλατφόρμες όπως οι MTS και Monte Titoli.
Δημιουργήθηκε το 2000 μέσα από τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών και του Παρισιού, επιδιώκοντας την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Η ίδρυσή της συνέπεσε χρονικά με την εισαγωγή του ευρώ και την εμβάθυνση της χρηματοοικονομικής ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 23 Αυγούστου 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε τη σύσταση της EuroCTP, μιας κοινοπραξίας με τη συμμετοχή 13 άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης πλατφόρμας δεδομένων (consolidated tape), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 2014, η Euronext αποσχίστηκε από την Intercontinental Exchange (ICE), η οποία την είχε αποκτήσει στο πλαίσιο της εξαγοράς της NYSE Euronext.
Τι θα φέρει το deal
Η ένταξη στην πλατφόρμα του Euronext αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη δευτερογενή αγορά δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, με το μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) να καταγράφει σημαντική αύξηση το 2025.
Ταυτόχρονα, η εξέλιξη θέτει προκλήσεις για τον εγχώριο χρηματιστηριακό κλάδο, καθώς μέρος των συναλλαγών ενδέχεται να μεταφερθεί απευθείας στο Euronext, γεγονός που απαιτεί συντονισμό μεταξύ των φορέων για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης και την αντιστάθμιση πιθανών απωλειών.
Η ενδεχόμενη ένταξη της ΕΧΑΕ στην Euronext προσφέρει:
- Πρόσβαση σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
- Αυξημένο ενδιαφέρον για IPOs και νέες εισηγμένες
- Τεχνολογική αναβάθμιση και μειωμένα κόστη
- Διασύνδεση με πλατφόρμες ESG, blockchain, ενέργειας και αγορών συναλλάγματος
- Διεύρυνση δυνατοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω Euronext Growth
Η κίνηση αυτή μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε περιφερειακό χρηματοοικονομικό κόμβο για τη ΝΑ Ευρώπη, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ αξιολογεί την πρόταση σε συνεργασία με συμβούλους, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.