«Ψαλίδι» ακόμα και 75% στα νέα τεκμήρια

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Περί τα 4,2 δισ ευρώ, κόστισαν πέρσι τα τεκμήρια διαβίωσης στους φορολογούμενους και κάτι ανάλογο αναμένεται να δείξει η επεξεργασία και των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Από τη νέα χρονιά, όμως, όλα αλλάζουν, καθώς τα δύο βασικά τεκμήρια- αυτό της ιδιοκατοίκησης και αυτό του αυτοκινήτου- «ψαλιδίζονται».

Θεωρητικά, με την πλήρη ανάπτυξη των ψηφιακών «εργαλείων» της ΑΑΔΕ και τη γενικευμένη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου- όπου διασταυρώνονται έσοδα και δαπάνες των φορολογούμενων με στόχο τον υπολογισμό των πραγματικών εισοδημάτων- τα τεκμήρια θα πρέπει αναμένεται ότι θα μπουν στο χρονοντούλαπο της φορολογικής ιστορίας.

Η ιδιοκατοίκηση

Το ότι κάποιος φορτώνεται με τεκμήρια, ακόμα κι αν το εισόδημα του είναι μικρό, επειδή κληρονόμησε το πατρικό του σπίτι, είναι παράλογο. Το ότι μέχρι τώρα αυτά τα τεκμήρια ήταν εξωπραγματικά, δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την κατάσταση για χιλιάδες φορολογούμενους.

Με το “ψαλίδισμα”, που ενσωματώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, επιχειρείται ένας εξορθολογισμός. Για παράδειγμα, για μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων με τον σημερινό οριακό συντελεστή το τεκμήριο είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οπότε η αντικειμενική δαπάνη είναι 3.200 ευρώ. Πλέον, ο οριακός συντελεστής είναι 28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και η αντικειμενική δαπάνη 2.240 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει μείωση κατά 30%. Το ανάλογο ισχύει π.χ. και για τα 120 τετραγωνικά μέτρα, όπου πλέον από σημερινή δαπάνη αντικειμενική 5.800 ευρώ θα υπάρχει αντικειμενική δαπάνη 4.040 ευρώ. Τα ιδια ισχύουν και για μισθωμένη κατοικία.

Σήμερα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά 70%. Πλέον, μειώνονται οι ανωτέρω συντελεστές σε 30% και 58% αντίστοιχα έτσι ώστε σε αυτές τις περιοχές η αντικειμενική δαπάνη να μειωθεί κατά 35%.

Για μονοκατοικίες, οι αντικειμενικές δαπάνες προσαυξάνονται κατά 20% όπως ισχύει σήμερα, αλλά επί των νέων τεκμηρίων, ενώ και για δευτερεύουσα κατοικία παραμένει ως έχει η έκπτωση 50%, αλλά επί των νέων αντικειμενικών δαπανών.

Τα αυτοκίνητα

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει απλώς «ψαλίδισμα» αλλά αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων. Σήμερα, οι αντικειμενικές δαπάνες υπολογίζονται απλώς και μόνο βάσει κυβισμού. Πλέον, για αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010, οι αντικειμενικές δαπάνες θα προσδιορίζονται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατ’ αναλογία με τα τέλη κυκλοφορίας.

Mε τα σημερινά δεδομένα, προκύπτει μείωση του ποσού ανάλογα με την παλαιότητα, 30% για αυτοκίνητα 5 έως 10 ετών και 50% για αυτοκίνητα άνω των 10 ετών. Ωστόσο, το κόστος συντήρησης είναι προφανές ότι δεν είναι υψηλότερο για τα νεότερα αυτοκίνητα έναντι των παλαιότερων, ενώ η παρούσα κατάσταση λειτουργούσε και αποτρεπτικά για την αγορά νεότερου αυτοκινήτου κάτω της δεκαετίας. Με το νέο σύστημα, η μείωση στα τεκμήρια θα ξεπερνά ακόμα και το 50% στα νεότερα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά οχήματα, σήμερα για οχήματα μηδενικών ρύπων με λιανική τιμή προ φόρων έως 50.000 ευρώ, η αντικειμενική δαπάνη είναι ούτως ή άλλως 0 ευρώ, ενώ με τη νέα παρέμβαση για οχήματα μηδενικών ρύπων με λιανική τιμή προ φόρων άνω των 50.000,τα τεκμήρια από 4.000 μειώνονται στις 2.000 χιλιάδες

ΣΧΕΤΙΚΑ