fbpxΣτην αγορά τα ακίνητα προβληματικών τραπεζών | Economistas.gr
Skip to main content

Στην αγορά τα ακίνητα προβληματικών τραπεζών

Στην αγορά τα ακίνητα προβληματικών τραπεζών

Χιλιάδες ακίνητα, από αγροτεμάχια και αποθήκες, μέχρι διαμερίσματα και γραφεία σε όλη την χώρα, ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά μέχρι το καλοκαίρι η PQH, ο ειδικός εκκαθαριστής 17 «κακών» τραπεζών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Βάσει του σχεδιασμού της PQH, τα εν λόγω ακίνητα περιλαμβάνονται στο δεύτερο «κύμα» πωλήσεων του εκκαθαριστή, που εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 5 δις ευρώ και περί τα 5.000 – 6.000 ακίνητα ως εξασφαλίσεις.

Πιο άμεση θα είναι η πώληση χαρτοφυλακίου από μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας περί τα 1,1 δισ. ευρώ. Οι εκκαθαρίσεις που διαχειρίζεται η PQH περιλαμβάνουν 235.000 οφειλέτες με λογιστικό υπόλοιπο οφειλών περί τα 8,3 δις ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 228.000 είναι φυσικά πρόσωπα.

Η αγορά ακινήτων αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την εκκίνηση της διαδικασίας εκποίησης, η οποία θα αφορά, σε πρώτο στάδιο, την πώληση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα και, δευτερευόντως, το διαχωρισμό του χρέους από την εξασφάλιση, δηλαδή την πώληση των ακινήτων.

Ωστόσο, για τους συμβούλους ακινήτων και τις εκτιμητικές εταιρείες και ασφαλώς και τις εταιρείες που έχουν ειδίκευση στην διαχείριση κόκκινων δανείων, η περίπτωση της PQH έχει ήδη ενδιαφέρον, καθώς τα σχετικά συμβόλαια είναι «χρυσοφόρα» και απαιτούν μια «στρατιά» από μηχανικούς κι εκτιμητές ακινήτων, που θα κληθούν να αξιολογήσουν/αποτιμήσουν τις εξασφαλίσεις (ακίνητα) των σχετικών δανείων.

Η PQH έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές πωλήσεις ακινήτων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Πριν από περίπου 18 μήνες ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τεσσάρων κτιρίων γραφείων στην Αττική, αντλώντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 28,7 εκατ. ευρώ.

Η πλέον προβεβλημμένη πώληση αφορούσε το 50% του κτιρίου γραφείων στην Λ. Συγγρού 340 (φωτογραφία), το οποίο αποκτήθηκε από την Grivalia Properties αντί 14,36 εκατ. ευρώ (η εισηγμένη ήδη είχε και το υπόλοιπο 50%).

Σήμερα, εκτός από την αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Media Markt, στο ακίνητο μισθώνουν χώρους ο όμιλος Alter Ego του Ευ. Μαρινάκη, η φαρμακευτική Boehringer, όπως επίσης και μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού κι εφαρμογών για αεροπορικές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κτίριο είχε αναπτυχθεί αρχικά από την Μπ. Βωβός και είναι συνολικής επιφάνειας 31.841 τ.μ., εκ των οποίων 14.884 τ.μ. αφορούν σε χρήσεις γραφείων και καταστημάτων, ενώ τα υπόλοιπα σχεδόν 17.000 τ.μ. αναλογούν στα τέσσερα υπόγεια επίπεδα και σε 400 θέσεις στάθμευσης.

Οι τράπεζες υπό εκκαθάριση

1996: Τράπεζα Κρήτης

2011: Proton Bank, T Bank

2012: ATEbank, Αχαϊκή Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Λαμίας, Συν. Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου

2013: ATE Leasing, TT (πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), Συν. Τράπεζα Δωδεκανήσου, Probank, First Business Bank (FBB), Συν. Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συν. Τράπεζα Ευβοίας

2015: Πανελλήνια Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Πελοποννήσου

2017: SFS Hellas Finance Consumer

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικά ακίνητα πωλούνται μέσω eBay!
Ελληνικά ακίνητα πωλούνται μέσω eBay!
Περισσότερα από 20 ακίνητα από όλη τη χώρα αναζητούν... ιδιοκτήτη μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας δημοπρασιών του eBay.
Ελληνικά ακίνητα πωλούνται μέσω eBay!
Ακίνητα - φιλέτα πωλεί η Piraeus Real Estate
Ακίνητα - φιλέτα πωλεί η Piraeus Real Estate
Τρία εμπορικά καταστήματα σε Γλυφάδα - Πειραιά και ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι διατίθενται μισθωμένα.
Ακίνητα - φιλέτα πωλεί η Piraeus Real Estate
Οριστικά εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα του υπ. Πολιτισμού
Οριστικά εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα του υπ. Πολιτισμού
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νέα απόφαση του υπ. Οικονομικών. Αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των μνημείων φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Οριστικά εκτός Υπερταμείου 2.330 ακίνητα του υπ. Πολιτισμού