Προστασία α' κατοικίας από όλες τις οφειλές

Φωτο: Shutterstock

Αγεφύρωτη μοιάζει η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, ως προς το νέο πλαίσιο για την α’ κατοικία, καθώς δεν υπάρχει απλώς απόσταση ως προς τα όρια προστασίας και τις προϋποθέσεις των επιμέρους ρυθμίσεων («κούρεμα», επιμηκύνσεις), αλλά και ως προς αυτή καθ’ αυτή τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, η κυβέρνηση ζητά ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις οφειλές. Δηλαδή και τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, τις οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ, με τη λογική ότι αν ρυθμιστεί μόνο μέρος αυτών των χρεών, οι διακανονισμοί θα είναι στον «αέρα», άρα μοιραία η στόχευση για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα αποτύχει παταγωδώς.

Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες επιμένουν στο ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να ρυθμίζει αποκλειστικά και μόνο «κόκκινα» δάνεια α’ κατοικίας, ενώ σε εξέλιξη είναι παράλληλη μάχη για το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και δάνεια μικρών επαγγελματιών, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Γ. Δραγασάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μερίδα των τραπεζών υιοθετούν μια τυπολατρική ερμηνεία των κείμενων διατάξεων, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν την εμπορική ιδιότητα, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα πρόκειται για περιπτεράδες.

Το πρόβλημα είναι ότι την κατάσταση περιπλέκει και η νομολογία επί ανάλογων υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, καθώς τα δικαστήρια κρίνοντας κατά περίπτωση και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν, σε άλλες περιπτώσεις αποδίδουν στους αιτούμενους προστασίας τον χαρακτηρισμό του «εμπόρου» και σε άλλες όχι, απορρίπτοντας ή κάνοντας αποδεκτά τα σχετικά αιτήματα.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι κατ’ αρχάς ότι αν ρυθμίζονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια, κάποιος που έχει π.χ. «κόκκινο» καταναλωτικό δάνειο ή χρέη στην εφορία, θα βρίσκεται ανά πάσα ώρα εκτεθειμένος σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ακόμα και για την α’ κατοικία. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αν οι δόσεις της ρύθμισης, υπολογίζονται μόνο σε σχέση με το «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκκρεμότητες σε εφορία, ταμεία ή ΔΕΚΟ, τότε η ρύθμιση θα καταρρέει και χαμένες θα είναι εν τέλει οι ίδιες οι τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία ή έστω σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, η κυβέρνηση μπορεί να αποστείλει μονομερώς το σχέδιο προς ενημέρωση- και όχι προς έγκριση- στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ, έτσι ώστε ως το τέλος του μήνα να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο, το οποίο επί της ουσίας δεν θα είναι απλώς η εφαρμογή μιας νέας στεγαστικής πολιτικής, αλλά μια πρόωρη εφαρμογή της υπό διαμόρφωσης Κοινοτικής Οδηγίας περί μόνιμης εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, χωρίς τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως λένε οι τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ