fbpxΌλα τα μυστικά του νέου νόμου για την α' κατοικία | Economistas.gr
Skip to main content

Όλα τα μυστικά του νέου νόμου για την α' κατοικία

Όλα τα μυστικά του νέου νόμου για την α' κατοικία
Φωτό: Shutterstock

Το τυπικό «o.k» από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, περιμένουν, πλέον, στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο συμφωνίας για την προστασία της α’ κατοικίας, αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια ευαίσθητα θέματα, όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής στο ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Το... μινιμαλιστικό non paper που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου («Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου»), δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις κακοτοπιές και τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι αυτά που συμφωνήθηκαν με τις τράπεζες ως προϋποθέσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, είναι τα εξής:

  • Το υπόλοιπο της οφειλής του αιτούμενου προστασίας, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Ο αποκαλούμενος «μεγάλος κόφτης» έχει, όμως, δύο μυστικά. Το καλό νέο είναι ότι αυτό το ποσό αφορά στο «καθαρό» υπόλοιπο οφειλής, δηλαδή χωρίς τόκους υπερημερίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τραπεζικές πηγές δίνουν, πάντως, διαφορετική εικόνα, σημειώνοντας ότι θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό υπόλοιπο, περιλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας. Το κακό νέο είναι ότι αφορά στο σύνολο των δανείων που έχει λάβει ο αιτούμενος προστασίας, με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Αυτή η... μικρή λεπτομέρεια στοχεύει κυρίως στους μικρομεσαίους, που θα καλύψει το νέο πλαίσιο, έτσι ώστε να μη γίνει κατάχρηση της προστασίας απ’ όσους έχουν λάβει επαγγελματικά δάνεια, αλλά και στεγαστικά ή και καταναλωτικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προσπάθησε να ανεβάσει τον πήχη στις 150.000 ευρώ, δηλαδή 30.000 ευρώ ψηλότερα από την κατ’ αρχήν συμφωνία της περασμένης Δευτέρας, αλλά τελικά ο συμβιβασμός έγινε στα 130.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά κατ' ανώτατο όριο τα 250.000 ευρώ (προκειμένου για τρίτεκνους- πολύτεκνους), δηλαδή όσο συμφωνήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Αυτός ο “κόφτης” είναι μάλλον συμβολικού χαρακτήρα, καθώς το «μπλόκο» γίνεται με το υπόλοιπο οφειλής, αλλά σίγουρα θα διευκολύνει το κυβερνητικό αφήγημα για προστασία ακινήτων τόσο μεγάλης αξίας.
  • Διευκρινίσεις αναμένονται ως προς τα εισοδηματικά όρια. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχίζουν από τις 12.500 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και πλαφονάρουν στις 36.000 ευρώ για τρίτεκνες- πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά όρια θα «κουμπώνουν» στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και μένει να διαπιστωθεί εάν αυτά τα πολύ χαμηλότερα όρια θα ισχύουν για την επιδότηση της δόσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ ξεκινάνε από τις 8.180 ευρώ για έναν ενήλικο και προσαυξάνονται κατά 3.550 ευρώ για κάθε παιδί φτάνοντας έτσι στις 20.639 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
  • Το «κούρεμα» θα γίνεται όπως ακριβώς το πρότειναν οι τράπεζες, δηλαδή όχι οριζόντια, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο λόγος υπόλοιπο οφειλής/αξία ακινήτου θα υπερβαίνει το 1,2. Για παράδειγμα, αν η αξία του ακινήτου είναι 80.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ, το ποσό που θα ρυθμίζεται θα είναι 96.000 ευρώ, ενώ 4.000 ευρώ θα μένουν στην άκρη και θα διαγράφονται, εφόσον ο δανειολήπτης εξυπηρετήσει κανονικά το ρυθμισμένο δάνειο. Όσον αφορά στο άπλωμα των δόσεων σε βάθος χρόνου, ο ορίζοντας θα φτάνει στην 25ετία αλλά με ηλικιακό κόφτη (πιθανόν στα 80 χρόνια). Το επιτόκιο εξυπηρέτησης των ρυθμισμένων δόσεων θα είναι το Euribor + 2%. Σήμερα, το Euribor (ευρωπαϊκό διατραπεζικό επιτόκιο) είναι αρνητικό (-0,1%).
  • Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζών, το νέο πλαίσιο προστασίας θα καλύψει περίπου το 80% των “κόκκινων” δανειοληπτών, δηλαδή τουλάχιστον 200.000 περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προστασία α' κατοικίας από όλες τις οφειλές
Προστασία α' κατοικίας από όλες τις οφειλές
Το κυβερνητικό σχέδιο, η διαφωνία των τραπεζών και οι κινήσεις εισαγωγής νέου πλαισίου ακόμη και χωρίς την έγκριση των δανειστών.
Προστασία α' κατοικίας από όλες τις οφειλές
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για το χρόνο διαγραφής των χρεών- Εν αναμονή των στοιχείων για την “ομπρέλα” της επιδότησης στεγαστικών δανείων.
Σε ένα μήνα ο νέος Πτωχευτικός 
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης
Οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν σε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- Ο φάκελος παραπέμπεται στη διαβούλευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη για το νέο σχήμα επιδότησης