Skip to main content

Κτίριο - φιλέτο στο Μοναστηράκι αναζητεί ενοικιαστή

Κτίριο - φιλέτο στο Μοναστηράκι αναζητεί ενοικιαστή
Φωτό: Shutterstock

Συνεχίζεται η προσπάθεια ιδιωτικών και δημοτικών φορέων να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους στο κέντρο της Αθήνας αξιοποιώντας της εμπορική τους αξία αλλά και το τουριστικό ρεύμα που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο στην πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμίσθωση ακινήτου του που βρίσκεται επί της οδού Ερμού 76.

Ήδη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου αποφάσισε να προωθηθεί η σχετική διαδικασία προκήρυξης ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου (κληροδότημα Γιαβάση) στο Μοναστηράκι του οποίου οι όψεις επί των οδών Ερμού και Αγίας Ειρήνης έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέες. Στο οικόπεδο που βρίσκεται το ακίνητο και σήμερα διατηρούνται μόνο οι όψεις είχε ανεγερθεί διώροφο κτίσμα με καταστήματα στο ισόγειο και χώρους ξενοδοχείου και μεταγενέστερα γραφεία στον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με τους όρους που θα τεθούν στον διαγωνισμό η διάρκεια της εκμίσθωσης του ακινήτου ορίζεται μέχρι τα 25 χρόνια με υποχρέωση πλήρους ανακατασκευής του από τον μισθωτή και παράδοση του στο Δήμο με τη λήξη της μίσθωσης.

Κατώτατη τιμή τα 96.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ακίνητο επιτρέπεται η κατασκευή προσθήκης δύο ορόφων σε εσοχή. Για τις όψεις του κτιρίου που διατηρούνται έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αντιστήριξης. Κατώτατο όριο προσφοράς από τους ενδιαφερόμενους έχει ορισθεί το ποσό των 96.000 ευρώ ετησίως πλέον χαρτοσήμου 3,6%.

Σε περίπτωση που κάποιος πλειοδότης ζητήσει την μίσθωση του ακινήτου για λιγότερο από 25 χρόνια, η οικονομική προσφορά για την ενοικίαση θα αξιολογείται κατά την υποβολή των προσφορών ως προσαυξημένη κατά 13% μηνιαίως για κάθε χρόνο βραχύτερης ενοικίασης κάτω από τα 25 χρόνια , ποσοστό που θεωρείται εύλογο όφελος του Δήμου για κάθε έτος μείωσης του χρόνου ενοικίασης.

Η καταβολή του ενοικίου θα αρχίσει 2 έτη μετά την υπογραφή της σύμβασης, διάστημα που θεωρείται εύλογο για να λάβει ο πλειοδότης με δική του φροντίδα όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις ,να έχει εκδώσει την άδεια δόμησης του έργου και να έχει ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδικασίες και το έργο στο σύνολό του.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου ξεκίνησε στα τέλη του 2016 με τη δημοσίευση μη δεσμευτικής για το Δήμο πρόσκλησης εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να υπάρξουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για τις διαθέσεις της αγοράς.

Στις αρχές του 2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συστήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί για τον καλύτερο δυνατό τρόπο εκμετάλλευσης του ακινήτου και παράλληλα ζητήθηκε από πιστοποιημένο εκτιμητή που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών η σύνταξη έκθεσης τόσο για την αγοραία όσο και για την μισθωτική αξία του ακινήτου.

ermou.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Ένα νέο ξενοδοχείο εννέα ορόφων αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Κουκάκι επί των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου.
Πράσινο φως για ξενοδοχείο στο Κουκάκι
Γολγοθάς η μεταβίβαση ακινήτων στην Ελλάδα
Γολγοθάς η μεταβίβαση ακινήτων στην Ελλάδα
Τουλάχιστον 500 ευρώ το κόστος πώλησης ενός διαμερίσματος και αναμονή ενός μήνα. Η Ελλάδα 153η χώρα σε γραφειοκρατία για εγγραφή ακινήτων στο κτηματολόγιο.
Γολγοθάς η μεταβίβαση ακινήτων στην Ελλάδα
Έρχεται το δολάριο στα ξενοδοχεία της Αθήνας!
Έρχεται το δολάριο στα ξενοδοχεία της Αθήνας!
Επενδύσεις ισχυρών αμερικανικών αλυσίδων, αλλά και του Μπιλ Γκέιτς σε πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Πάνω από 1 εκατομμύριο οι αφίξεις Αμερικανών επισκεπτών το 2018.
Έρχεται το δολάριο στα ξενοδοχεία της Αθήνας!