Ζητούνται… καρεκλοκένταυροι για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου
Με ανακύκλωση στελεχών με μακρά προϋπηρεσία στις ΔΕΚΟ και αποκλείοντας την πρόσληψη στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστότερη ως Υπερταμείο, να καλύψει σημαντικές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κρατικών εταιρειών που ελέγχει.
Με μια προκήρυξη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του, το Υπερταμείο καλεί ενδιαφερόμενους για θέσεις μη εκτελεστικών μελών διοικητικού συμβουλίου σε ΔΕΚΟ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να αξιολογηθούν, ωστόσο στις προϋποθέσεις αναφέρεται ότι οι υπόψήφιοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 12 έτη υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα εταιρειών κοινής ωφέλειας, αποκλείοντας πρακτικά όλα τα στελέχη που έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα
Στην προκήρυξη δεν διευκρινίζεται σε ποιες ΔΕΚΟ θα προωθηθούν τα στελέχη που αναζητούνται με αυτή την ανοικτή διαδικασία. Αναφέρεται μόνο ότι: «Η ΕΕΣΥΠ υπό την ιδιότητα είτε του μοναδικού μετόχου, είτε του μετόχου πλειοψηφίας στις Δημόσιες Επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της και ειδικότερα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, είναι στη διαδικασία αναζήτησης υποψήφιων για τη συμπλήρωση θέσεων μη εκτελεστικών μελών Διοικητικών Συμβουλίων».
Υπενθυμίζεται ότι στις «λοιπές θυγατρικές» της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνονται συμμετοχές του δημοσίου σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ και ο ΟΑΣΑ, με τις θυγατρικές του, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
Στην προκήρυξη διατυπώνονται φιλόδοξες διακηρύξεις προθέσεων και επιδιώξεων για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ: «Επιδίωξη είναι να αποτελέσουν ένα ισχυρό μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, τόσο για την οικονομία, όσο και για τους πολίτες μέσω της παροχής σύγχρονων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όμως, από την περιγραφή των κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση να εισαχθεί «νέο αίμα» στις ΔΕΚΟ από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να ανακυκλωθούν στελέχη που ήδη έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε υψηλές θέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι υποψήφιοι, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, θα πρέπει να έχουν «τουλάχιστον 12 έτη υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εμπειρίας στον τομέα εταιρειών κοινής ωφέλειας, αποκτηθείσας από αναγνωρισμένους οργανισμούς στον ελληνικό ή ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο».
Με αυτό τον τρόπο, αποκλείονται όλα τα στελέχη με προϋπηρεσία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η απαίτηση τουλάχιστον 12ετούς προϋπηρεσίας σε ελληνικές ή ευρωπαϊκές ΔΕΚΟ μικραίνει ακόμη περισσότερο τη «δεξαμενή» στελεχών, από την οποία θα αναζητηθούν τα μη εκτελεστικά μέλη.