Π. Μυλωνάς: Θετικό το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία

NEWSROOM
Π. Μυλωνάς: Θετικό το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία
Φωτό: Eurokinissi

Την ανάγκη μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο διευθύνων σύμβουλός της Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος σχολιάζει με θετικό τρόπο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Μυλωνάς αναφέρει πως η πρόταση της κυβέρνησης για τον νόμο που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. «Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης υιοθετεί μία λύση όπου υπάρχει καταμερισμός του βάρους της εύλογης λύσης, με τις τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες μπορεί να εμπεριέχουν και διαγραφές μέρους των οφειλών. Το κράτος ταυτόχρονα επιδοτεί τα χαμηλά εισοδήματα, βάσει ρεαλιστικών δαπανών διαβίωσης. Έτσι και οι τρεις πλευρές, δηλαδή οφειλέτης, τράπεζα και κράτος, συμμετέχουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.

Προσθέτει, επίσης, ότι η προσπάθεια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να στηριχτεί με την προώθηση των προτάσεων τόσο του ΤΧΣ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς ο συνδυασμός τους έχει πολλαπλά οφέλη.

Η διαδικασία του μετασχηματισμού της Εθνικής, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλός της, περνά αναπόφευκτα και από τη μείωση του προσωπικού, καθώς και του αριθμού των υποκαταστημάτων, προεκιμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της τράπεζας. Στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτει, η Εθνική προχωρά με νέα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ενώ τονίζει επίσης την ανάγκη να μείνουν οριστικά πίσω αντιλήψεις και συμπεριφορές που παραπέμπουν στην κακή πλευρά του δημόσιου τομέα.

Τέλος, αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο δήλωσε πως προς το παρόν προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των λειτουργικών εξόδων, ωστόσο στο απώτερο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συγχωνεύσεις εάν στο μεταξύ διαπιστωθεί πως η ελληνική αγορά δεν μπορεί να χωρέσει τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ