Φ. Σαχινίδης: Παραμένουν τα προβλήματα της οικονομίας

NEWSROOM
Φ. Σαχινίδης: Παραμένουν τα προβλήματα της οικονομίας
Φωτό: INTIME

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με μεσοσταθμικό ρυθμό της τάξης του 1%-1,25%, όπως εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί, δεν επιτρέπει στη χώρα να μπει σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης, τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν γραμματέας του τομέα οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης.

«Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν και συσσωρεύονται υπονομεύοντας περαιτέρω τις προοπτικές της» σημειώνει, προσθέτοντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία έχουν υπερβεί τα 106 δισ. ενώ οι αντίστοιχες προς τον ασφαλιστικό φορέα προσεγγίζουν τα 34 δισ. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 44% του συνόλου των δανείων και συνεχίζουν να αυξάνονται «εξαιτίας της αδράνειας και αδιαφορίας που επέδειξε και επιδεικνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τονίζοντας επίσης την προβληματική πορεία των καθρών επενδύσεων. «Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τη μείωση του εργατικού δυναμικού είτε για λόγους δημογραφικούς είτε εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό και τη μείωση της παραγωγικότητας έχουμε συμπληρωμένο το πάζλ των προβλημάτων που η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει αν θέλει να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας που στην περίπτωση της Ελλάδας στο μεγαλύτερο μέρος της είναι μακροχρόνια», σχολιάζει ο κ. Σαχινίδης. Επισημαίνει, επίσης, πως η μείωση της ανεργίας οφείλεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας με χαμηλούς μισθούς σε οικονομικές δραστηριότητες με χαμηλή προστιθέμενη αξία.

Ο κ. Σαχινίδης υπενθυμίζει τη θέση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 και επαναλαμβάνει τη θέση της για την εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρος του κόμματος πρότεινε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς «την ταυτόχρονη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ ώστε ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί να αξιοποιηθεί για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Τέλος, πρότεινε να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακά έργα μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στους πολίτες επαφίεται να δώσουν ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής ώστε η συζήτηση αυτή να συνεχιστεί μετά τις εκλογές από θέση ισχύος».

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ