fbpxΜπαρόζο: Απολογισμός και προβλέψεις για την Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

Μπαρόζο: Απολογισμός και προβλέψεις για την Ελλάδα

Μπαρόζο: Απολογισμός και προβλέψεις για την Ελλάδα
Φωτο: Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών, διατύπωσε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεϕαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Πρώτα δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων

Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράϕο Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των φορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των φετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να ϕανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων φιλικών για την επιχειρηματικότητα (...) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε.

Η Ελλάδα έϕτασε πολύ κοντά στο Grexit

«Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (...). Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το φως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή.

Πόσο κοντά έφτασε τελικά η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη; «Η Ελλάδα έϕτασε πολύ κοντά στο Grexit», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι παρότι υπήρχε από πολλές πλευρές ξεκάθαρη θέση και πίεση για την έξοδό της (μεταξύ άλλων από μέρος του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και από πλευράς στελεχών του ΔΝΤ), η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, γιατί υπήρχε και ο ϕόβος ότι αν η Ελλάδα "έπεϕτε", θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία. Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αϕού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποϕευχθεί. «Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αϕοσίωσή του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές περιμένουν νίκη του Κ. Μητσοτάκη

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροϕή (...) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κ.Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση
Μητσοτάκης: Θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση
Νέα συμφωνία για τα πλεονάσματα, αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, αλλά και επιστολή στο ΕΛΚ για αναστολή της συμμετοχής του Ορμπάν.
Μητσοτάκης: Θέλω να βγάλω τη χώρα από την κρίση
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης
Η κλειστή Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συγκεντρώνει τα σημαντικότερα ονόματα θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό και επιχειρηματικούς ομίλους από την Ελλάδα.
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης
Απόβαση ξένων funds στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Απόβαση ξένων funds στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο 5o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν διαχειριστές κεφαλαίων κορυφαίων funds.
Απόβαση ξένων funds στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οι τράπεζες στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Οι τράπεζες στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Το θέμα των ελληνικών τραπεζών θα απασχολήσει εκτενώς τα πάνελ του 5oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φόρουμ είναι ο Klaus Regling.
Οι τράπεζες στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών