Α' κατοικία: Πίεση για προστασία σε λιγότερους

“Η διαβούλευση συνεχίζεται”. Με αυτή τη λακωνική φράση, τραπεζική πηγή, μετά από τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενίσχυσε την αίσθηση ότι η οριστικοποίηση του σχεδίου προστασίας της α’ κατοικίας μόνο τυπική διαδικασία δεν είναι, με τις πληροφορίες απ’ όλα τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα να συγκλίνουν στο ότι η μελέτη επιπτώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών, αποτελεί το μεγαλύτερο “αγκάθι”.

Η σημερινή ημέρα- που σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης θα ήταν η ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου- είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι τράπεζες θα αποστείλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους, προκειμένου αυτή, με το δικό της μοντέλο, να υπολογίσει τις επιπτώσεις του νέου πλαισίου για την α’ κατοικία. “Είναι δυνατόν να βρεθεί σε μια ημέρα, αυτό που συζητιέται επί 3 μήνες;” αναρωτήθηκε, μάλλον ρητορικά άλλη τραπεζική πηγή, ενώ έτερος παράγοντας που έχει άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, παρατήρησε ότι “αν η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από 2 μήνες, τώρα θα είχαμε τη μελέτη επιπτώσεων”. “Δεν μπορεί να γίνει αυτό στο πόδι”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κοινό μυστικό είναι ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το εύρος της περιμέτρου προστασίας, δηλαδή για τα κριτήρια υπαγωγής στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει νέα αλλαγή σε κάποιο ή κάποια από τα όρια, πέρα από το χαμήλωμα του πήχη στο ύψος των καταθέσεων (στο 20- 30% της οφειλής αντί του 50%) και στην αξία της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας (στο ύψος της οφειλής αντί του διπλάσιου), που συμφωνήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών, οι ενστάσεις της ΕΚΤ παραμένουν ως προς το ύψος της αξίας (ως 250.000 ευρώ) της κύριας κατοικίας, όπως επίσης για τη διεύρυνση της “ομπρέλας” στα επαγγελματικά και εμπορικά δάνεια λιανικής τραπεζικής.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η... ντρίπλα στα εισοδηματικά όρια που υιοθετήθηκαν, υπό την αίρεση της αποδοχής τους από την ΕΚΤ. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ανέφεραν αρχικά ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, όπως δηλαδή ίσχυε με το νόμο Κατσέλη. Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.

Για το νόμο Κατσέλη χρησιμοποιήθηκε η 4η και υψηλότερη ομάδα εύλογων δαπανών διαβίωσης, στην οποία περιλαμβάνονται και δαπάνες αναψυχής, ενώ στο νέο πλαίσιο θα χρησιμοποιηθεί η 2η ομάδα εύλογων δαπανών, που περιλαμβάνει τις βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού + κάποιες δαπάνες εστίασης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αντί να “πλαφονάρουν” τα εισοδηματικά όρια στις 40.800 ευρώ- όπως δηλαδή στο νόμο Κατσέλη- το “ταβάνι” θα τεθεί στις 36.171 ευρώ.

“Πότε θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή;” είναι το καίριο ερώτημα, που απασχολεί κυρίως την κυβέρνηση, καθώς “τρέχει” να προλάβει την υπ’ αριθμόν ένα εκκρεμότητα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα. Απάντηση τεχνοκρατική δεν μπορεί να δοθεί στην παρούσα φάση. Ωστόσο, η εκτίμηση τραπεζικής πηγής είναι ότι, παρά το σκόπελο της μελέτης επιπτώσεων, δεν θα αργήσουμε να δούμε το τελικό κείμενο για την α’ κατοικία...

ΣΧΕΤΙΚΑ