Ξένοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα και στη Θεσσαλονίκη

Economista
ECONOMISTA
Ξένοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα και στη Θεσσαλονίκη
Φωτό: Shutterstock

Διαμερίσματα άνω των 20 ετών καταλαμβάνουν πάνω από το 60% των αγοραπωλησιών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, δείγμα της προτίμησης των ενδιαφερόμενων σε προσιτές κατοικίες. Ωστόσο, πλέον, ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης προέρχεται από το εξωτερικό, καθώς όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές αναζητούν διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με αναφορές ανθρώπων της αγοράς, κατά το 2018 το σχετικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 26% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση συνολικά στην Ελλάδα, καθώς έπεται το ενδιαφέρον για την αγορά της Αθήνας, όπου στα νότια προάστια η ετήσια αύξηση ξεπέρασε το 24%, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, διαμορφώθηκε σε 19%. Τα στοιχεία αυτά προέρχεται από μεσιτικά γραφεία που έχουν καταγράψει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενημέρωση και ολοκλήρωση επενδύσεων από ξένους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση που πραγματοποίησε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), μετά από σχεδόν δέκα χρόνια πτώσης, πλέον η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει σταθεροποιηθεί και οδεύει προς ελαφρά ανάκαμψη.

Πηγή: ΕΛΙΕ - Μεσιτικά γραφεία

Αιτία είναι τόσο η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όσο και το γεγονός ότι η επενδυτική δραστηριοποίηση στην κτηματαγορά, μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλη μορφή επένδυσης, που είναι διαθέσιμη για τον μέσο επενδυτή στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προτίμηση σε παλιά ακίνητα και η αντίστοιχη αποχή από τις αγορές νεόδμητων, που αποτελούν μόλις το 1% των συναλλαγών, εξηγείται αφενός μεν από το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των ενδιαφερόμενων αγοραστών, οι οποίοι αδυνατούν να προχωρήσουν στην αγορά νεόδμητης κατοικίας, αφετέρου στη σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά οικιστικές αναπτύξεις.

Σε ό,τι αφορά την προτιμώμενη επιφάνεια, κυριαρχούν τα μικρότερα διαμερίσματα. Το 52% των αγοραπωλησιών αφορά σε διαμερίσματα επιφάνειας από 50 έως 70 τ.μ., έναντι 20% των ακινήτων από 71 έως 90 τ.μ. και 22% σε εκείνα από 91 μέχρι 110 τ.μ.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών σε οικιστικά ακίνητα.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια, στην προτίμηση των ενδιαφερόμενων βρίσκονται τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, σε καλή κατάσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας οικοδομής, 40-60τ.μ., σε τιμές 250-400 ευρώ. Στις ίδιες επίσης περιοχές ζητούνται και διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων, 70-80τ.μ., σε τιμές 350-500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καταγράφονται ζητούμενες τιμές μίσθωσης κατοικιών μέχρι και 11 ευρώ/τ.μ., ενώ κανένα σπίτι δεν προσφέρεται με λιγότερο από 3 ευρώ/τμ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλείου, πλέον η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης καταγράφει θετικές προοπτικές, κυρίως χάρη στην έντονη δραστηριοποίηση επενδυτών από χώρες, όπως το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές αγοράζουν κατοικίες και διαμερίσματα αξίας έως 100.000 ευρώ, καθώς επίσης και αυτοτελή κτίρια επί οικοπέδων, δηλαδή ολόκληρες πολυκατοικίες, ή άλλα ακίνητα, αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Κατά τον ίδιο, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται ελαφρώς ανοδικά, με επιτάχυνση του ρυθμού από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μετά.

Παράλληλα επισήμανε και άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες αποτελούν πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς «οι αυξήσεις των επενδύσεων σε κατοικίες προηγούνται του οικονομικού κύκλου».

ΣΧΕΤΙΚΑ