fbpxOι οικονομολόγοι των τραπεζών σχολιάζουν το 10ετές ομόλογο | Economistas.gr
Skip to main content

Oι οικονομολόγοι των τραπεζών σχολιάζουν το 10ετές ομόλογο

Oι οικονομολόγοι των τραπεζών σχολιάζουν το 10ετές ομόλογο

Οι επικεφαλής οικονομολόγοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σχολιάζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο.

Ηλίας Λεκκός  - επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς

Η επιτυχής έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο (για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2010), με επιτόκιο μικρότερο του 4% και ποσό έκδοσης 2,5 δισ. ευρώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την κανονικότητα. Ο χρονισμός της έκδοσης ήταν απολύτως ευνοϊκός καθώς έρχεται στη συνέχεια θετικών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την αρχή του έτους (αποδόσεις 2,3% από 1/1/2019), ακολούθησε την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής δημοκρατίας κατά 2 βαθμίδες από τη Moody's και συνδέεται με την πτωτική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Η συγκεκριμένη έκδοση σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκδοση 5ετους ομόλογου καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών προγραμματισμένων εκδόσεων ολοκλήρου του 2019 ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 
Νίκος Σ. Μαγγίνας επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας

Η, έστω και καθυστερημένη, αναβάθμιση από τη Moody's σε συνδυασμό με την επιτυχή έκδοση δεκαετούς κρατικού ομολόγου, υπογραμμίζουν την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας και το θετικό αντίκτυπο της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος - που συνδυάστηκε με μία νέα δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος και τη συσσώρευση ενός πρωτοφανούς αποθεματικού ρευστότητας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Το εν λόγω αποθεματικό καλύπτει πλέον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2022. Η συντονισμένη αναβάθμιση από όλους τους αξιολογικούς οίκους τους τελευταίους εννέα μήνες αποτελεί ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές να «ξαναδούν» την ελληνική αγορά, ενώ έμμεσα ή άμεσα συμπαρασύρει και το αξιόχρεο του ιδιωτικού τομέα (όπως την αναβάθμιση των τραπεζών). Η έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου, σε ανταγωνιστικό κόστος με μεγάλη συμμετοχή ποιοτικών ξένων επενδυτών, αντανακλά τη θετική δυναμική που αναπτύσσεται. Τα οφέλη θα ήταν προφανώς πολλαπλάσια αν φθάναμε τη λεγόμενη «επενδύσιμη αξιολόγηση» από την οποία μας χωρίζουν ακόμη 3-4 βαθμίδες. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα, πλέον, είναι η σταθερή επένδυση στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της χώρας που θα τροφοδοτήσει μία βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και θα θωρακίσει την οικονομία και τις μακροχρόνιες προοπτικές της.

Παναγιώτης Καπόπουλος - διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank

Η πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά από εννέα έτη συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη θεμελίωση εκ νέου της καμπύλης αποδόσεων του ελληνικού δημοσίου και την αποκατάσταση της επαφής με τις διεθνείς αγορές. Η επιτυχής έκδοση σηματοδοτεί τον περιορισμό των αβεβαιοτήτων σχετικά με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι η απόδοση του κρατικού τίτλου παραμένει υψηλή συγκριτικά με εκείνου της Πορτογαλίας και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, το διεθνές επενδυτικό κοινό φαίνεται να προσδοκά την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας στα επόμενα έτη σε ένα περιβάλλον πολιτικής ευστάθειας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει το κλίμα για την προσέλκυση επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συνεπώς αναμένεται να επιδράσει θετικά στην εμπιστοσύνη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών αφενός να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφετέρου να αντλήσουν ρευστότητα.

 Τάσος Αναστασάτος - επικεφαλής οικονoμολόγος του ομίλου της Eurobank

Η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά από εννέα περίπου έτη αποτελεί θετικό βήμα για την οικοδόμηση καμπύλης αποδόσεων και γενικότερα στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και η ικανοποιητική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού, καθώς και, σε συμβολικό επίπεδο, η διατήρηση του επιτοκίου κάτω του 4%. Ωστόσο, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου παραμένει σχεδόν διπλάσια αυτού της Πορτογαλίας και υπερτριπλάσια αυτού της Ισπανίας. Η θαρραλέα και συνεπής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι κρίσιμη για την εμπέδωση μονιμότερης σχέσης εμπιστοσύνης με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ιδίως με τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αυτό είναι προϋπόθεση για τη σύγκλιση των αποδόσεων με αυτές των υπολοίπων χωρών της Ευρωπεριφέρειας με τις οποίες η Ελλάδα έχει παρόμοια μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεφάλαια 11,3 δισ. για το 10ετές, η απόδοση στο 3,90%
Κεφάλαια 11,3 δισ. για το 10ετές, η απόδοση στο 3,90%
Μέχρι τις 15.00 ώρα Ελλάδος θα μείνει ανοικτό το βιβλίο προσφορών για Αμερικανούς επενδυτές, πιθανό να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ η ζήτηση. Η «ζουμερή» απόδοση διασφαλίζει κέρδη στους επιενδυτές στη δευτερογενή αγορά.
Κεφάλαια 11,3 δισ. για το 10ετές, η απόδοση στο 3,90%
Ο Μεγάλου για κόκκινα δάνεια, 10ετές ομόλογο και επιτόκια
Ο Μεγάλου για κόκκινα δάνεια, 10ετές ομόλογο και επιτόκια
"Το ελληνικό 10ετες ομόλογο είναι πιστεύουμε μια σημαντική επιτυχία", δήλωσε από τα Ιωάννινα ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο Μεγάλου για κόκκινα δάνεια, 10ετές ομόλογο και επιτόκια
Γιατί ξύπνησαν οι «ταύροι» στις τράπεζες
Γιατί ξύπνησαν οι «ταύροι» στις τράπεζες
Η Wood ξεχωρίζει τους 10 σημαντικότερους λόγους που οδηγούν το ράλι των τιμών των τραπεζικών μετοχών. Γιατί εκτιμά ότι η άνοδος θα έχει συνέχεια.
Γιατί ξύπνησαν οι «ταύροι» στις τράπεζες
«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και τράπεζες
«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και τράπεζες
H πρώτη έκθεση που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου για την Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και τράπεζες