fbpxΜικρές πιθανότητες για θετική απόφαση στο Eurogroup | Economistas.gr
Skip to main content

Μικρές πιθανότητες για θετική απόφαση στο Eurogroup

Μικρές πιθανότητες για θετική απόφαση στο Eurogroup
Φωτογραφία: AP Images

Χωρίς θετική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 1 δις. ευρώ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το σημερινό Eurogroup καθώς δεν υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα που προέβλεπε ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος από τους θεσμούς.

Το μεγάλο αγκάθι είναι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι θεσμοί παραμένουν αρνητικοί και δεν έχουν ξεπεράσει τις αντιρρήσεις τους παρά τις μεγάλες προσαρμογές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση (με τη συνεργασία των τραπεζών) μετά την σφοδρή αντίδραση της Κομισιόν και την αρνητική γνωμοδότηση της ΕΚΤ στο αρχικό σχέδιο νόμου. Οι θεσμοί και ειδικά ΕΚΤ παραμένουν αρνητικοί και στο αναθεωρημένο πλαίσιο τόσο σε ότι αφορά την επέκταση της περιμέτρου, που περιλαμβάνει και δάνεια επαγγελματικών, όσο και τα όρια προστασίας τα οποία κρίνονται ως πολύ υψηλά, «μολύνοντας» τα συναλλακτικά ήθη.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί παραμένουν αρνητικοί παρά το γεγονός ότι το αναθεωρημένο πλαίσιο έχει τη σε γενικές γραμμές σύμφωνη γνώμη των συστημικών τραπεζών. Η ΕΚΤ ζήτηση τη συνδρομή της ΤτΕ (την οποία η κυβέρνηση κρατούσε εκτός διαδικασίας για μικροπολιτικούς λόγους) για την αξιολόγηση των επιπτώσεων του πλαισίου στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και η ΤτΕ φαίνεται ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση έχει εστιάσει στην αξιολόγηση της επάρκειας των σχετικών υπολογισμών που έχουν κάνει οι ίδιες οι συστημικές τράπεζες για την επίπτωση στους ισολογισμούς.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει τη στάση της για το αν θα κάνει και νέες προσαρμογές προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός στο Eurogroup. Αν και έχει χαθεί πολύ χρόνος και η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί συγκροτημένα και οργανωμένα ωστόσο ορισμένες πηγές διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι στο Eurogroup θα σημειωθεί ουσιαστική σύγκλιση στο θέμα της πρώτης κατοικίας ανοίγοντας το δρόμο για την εκπλήρωση και του δεύτερου προαπαιτούμενου και την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά το πρώτο προαπαιτούμενο, την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θεωρείται ότι έχει εκπληρωθεί καθώς οι όροι του διαγωνισμού ουσιαστικά υποχρεώνουν την διοίκηση της ΔΕΗ να αποδεχθεί την καλύτερη πρόταση που θα κατατεθεί από τους επενδυτές ακόμα και αν η ίδια δεν την αξιολογεί ως υψηλή. Επίσης σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική παρέμβαση ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μάϊου για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές ακόμα και σε ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ, αφορά κέρδη που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α' κατοικία: Περιμένοντας το πράσινο φως από τους δανειστές
Α' κατοικία: Περιμένοντας το πράσινο φως από τους δανειστές
Οι τράπεζες αισιοδοξούν ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία θα εξασφαλίσει την έγκριση των θεσμών. Ιδιαίτερα θετική η αντίδραση της αγοράς.
Α' κατοικία: Περιμένοντας το πράσινο φως από τους δανειστές
Προστασία α’ κατοικίας: Επιστροφή στο… 2015
Προστασία α’ κατοικίας: Επιστροφή στο… 2015
Η σφοδρή αντίδραση των θεσμών, για το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας, θύμισε άλλες εποχές και υποχρέωσε την κυβέρνηση σε υποχώρηση.
Προστασία α’ κατοικίας: Επιστροφή στο… 2015
Συνάντηση Κυβέρνησης - Στουρνάρα για την α' κατοικία
Συνάντηση Κυβέρνησης - Στουρνάρα για την α' κατοικία
Μετά τη συνάντηση εξπρές στο ΥΠΟΙΚ, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι θα κατατεθεί μετά την Κ. Δευτέρα στη Βουλή η ρύθμιση για την α’ κατοικία.
Συνάντηση Κυβέρνησης - Στουρνάρα για την α' κατοικία