Τα «αγκάθια» που πάγωσαν τη δόση για τον Απρίλιο

NEWSROOM
Τα «αγκάθια» που πάγωσαν τη δόση για τον Απρίλιο
Φωτο: Eurokinissi

«Παγώνει» μέχρι τον Απρίλιο και το επόμενο Eurogroup η δόση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα όπως όλα δείχνουν, καθώς παραμένει ακόμα ανοικτό το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την είσοδο τους στη συνεδρίαση οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ήδη αρχίσει να σημειώνουν πως έχει γίνει «πολλή δουλειά» για το νέο σχήμα που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη. Η πρόοδος της Ελλάδας κατεγράφη από τους ευρωπαίους υπουργούς, όμως τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν δεν επέτρεψαν την θετική έκβαση για την εκταμίευση της δόσης.

Από τα ανοικτά ζητήματα, εκτός από το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελεί και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την έκδοση 10ετούς ομολογου από την Ελλάδα.

Παράλληλα σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις. «Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της».

Όπως είπε ο κ. Σεντένο, η σημερινή συνεδρίαση της ευρωομάδας εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. «Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Το κυρίως θέμα είναι το «δυνητικό» νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας. «Καλούμε το επερχόμενο EwG να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος, για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει γίνει πρόοδος αλλά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα με τον νόμο Κατσέλη. Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τους ευάλωτους αλλά δεν θα εμποδίζει τις τράπεζες να λύσουν το θέμα των "κόκκινων" δανείων και ξεκαθάρισε οτι «Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο».

Έχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν, είπε ο Επίτροπος. «Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή πρόοδο μετά τον τερματισμό του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν λίγα θέματα που εκκρεμούν και ενθάρρυνε τη χώρα μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ