ΣΕΒ: Ποιες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις έμειναν πίσω

NEWSROOM
ΣΕΒ
Φωτό: Eurokinissi

Σοβαρές υστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις κρίσιμης σημασίας για το μέλλον εντοπίζει το μηνιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας μετά το τέλος και του τρίτου οικονομικού προγράμματος.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, «το 2019, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της χώρας, παραμένουν σε αρχικό επίπεδο δράσεων, μη ολοκληρωμένης εφαρμογής ή ακόμα και σε επίπεδο διαπιστώσεων τα ακόλουθα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας ζητήματα:

  • α) Η τήρηση των αρχών της «καλής νομοθέτησης»,
  • β) η υλοποίηση ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς,
  • γ) η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και η καλύτερη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος και των ερευνητικών πανεπιστημίων με την αγορά,
  • δ) η αξιολόγηση του χρόνιου αποκλεισμού από την Ενιαία Αγορά Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών που προκαλεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της Ενιαίας Αγοράς και
  • ε) το γεγονός ότι η μεταποιητική βάση της χώρας, που θα οδηγούσε κατά το πρώτο μνημόνιο «σε ανάκαμψη μέσω εξαγωγών», παραμένει σχετικά αδύναμη.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ κάνουν λόγο για επιτυχής έξοδος στις αγορές, τονίζοντας όμως ότι είναι μέτρια η ανάκαμψη της οικονομίας και παρατηρούνται καθυστερήσεις στη 2η αξιολόγηση.

«Η άντληση από τις διεθνείς αγορές ποσού €2,5 δισ. με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, αποτυπώνει την πεποίθηση των αγορών, όπως εκφράζεται από θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα δράσης, ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε καλή πορεία», σημειώνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ