fbpxΚ. Ρέγκλινγκ: Έτσι θα έρθει η αναβάθμιση για την Ελλάδα | Economistas.gr
Skip to main content

Κ. Ρέγκλινγκ: Έτσι θα έρθει η αναβάθμιση για την Ελλάδα

Κ. Ρέγκλινγκ: Έτσι θα έρθει η αναβάθμιση για την Ελλάδα
AP Images

Όσο συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι θέμα χρόνου η περαίτερω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε ειδική αναφορά στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη έκδοση έδειξε ότι οι αγορές «βλέπουν» θετικά την Ελλάδα.

Για την εκταμίευση της δόσης και για το εαν υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 5η Απριλίου, ώστε η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να «ξεπαγώσει» η δόση, ο επικεφαλής του ESM απάντησε πως «είναι αρκετός ο χρόνος. Φυσικά όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν γύρω από τις λεπτομέρειες που απομένουν. Αλλά πιστεύω ότι είναι πιθανό».

Για την ελληνική οικονομία ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως μετά το τέλος του προγράμματος αν και καταγράφεται πρόοδος υπάρχουν κάποια ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η προστασία της α’ κατοικίας, που αποτέλεσε ένα από τα αγκάθια στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, αλλά και γενικότερα η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η απόφαση για τη δόση, «συνδέεται με την προστασία της α΄ κατοικίας, ένα πολύπλοκο νομικά πλαίσιο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί».

Παραδέχθηκε ότι "τα προβλήματα στις τράπεζες είναι όντως το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα". Όπως είπε, "με τόσο υψηλό ποσοστό "κόκκινων" δανείων είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια".

Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει. Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι κι ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού».

Για το γεγονός αν η Ελλάδα παραμένει ακόμα μια «ιδιαίτερη περίπτωση», ο κ. Ρέκλινγκ απάντησε: «Υπό μία ορισμένη έννοια, ναι. Η Ελλάδα έλαβε τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική υποστήριξη από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της Eυρωζώνης. Τα τελευταία 9 χρόνια, από τον EFSF και τον ΕΜΣ, όπως γνωρίζετε, έχουμε δώσει δάνεια σε 5 χώρες, με πολύ μικρότερα ποσά στις τέσσερις από αυτές, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρο.

Η Ελλάδα έλαβε το μεγαλύτερο ποσό επειδή τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αντίθετα, με τις άλλες χώρες η Ελλάδα έλαβε σημαντική ελάφρυνση χρέους. Δεν υπήρχε στις άλλες χώρες "κούρεμα" στους ιδιώτες, υπήρξε επιμήκυνση όχι όμως κατά 40 έτη όπως στην Ελλάδα, αναβολή καταβολής τόκων όπως στην Ελλάδα, όχι κέρδη από ομόλογα μέσω παρεμβάσεων από  κεντρικές τράπεζες. Η Ελλάδα έλαβε μεγαλύτερη υποστήριξη μέσω δανείων και ελάφρυνση χρέους, τα οποία δεν συγκρίνονται με όσα έγιναν στις άλλες χώρες. Γι΄ αυτό θεωρώ κατανοητό οι θεσμοί αλλά και οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιπες χώρες να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα και τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρέγκλινγκ: «Το βλέπουμε» για περικοπή συντάξεων
Ρέγκλινγκ: «Το βλέπουμε» για περικοπή συντάξεων
Στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων και τις επιπτώσεις των ιταλικών ομολόγων στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM.
Ρέγκλινγκ: «Το βλέπουμε» για περικοπή συντάξεων
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, καθώς το ήμισυ αυτού οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.
Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
Παγώνει η δόση του Eurogroup για την Ελλάδα
Παγώνει η δόση του Eurogroup για την Ελλάδα
Η πρόοδος της Ελλάδας καταγράφηκε όπως και το γεγονός οτι έχει γίνει πολλή δουλειά, αλλά το Eurogroup δεν θα εκταμιεύσει την δόση του 1 δισ. ευρώ για την χώρα.
Παγώνει η δόση του Eurogroup για την Ελλάδα
Τα «αγκάθια» που πάγωσαν τη δόση για τον Απρίλιο
Τα «αγκάθια» που πάγωσαν τη δόση για τον Απρίλιο
Θετικά λόγια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος για την πορεία της Ελλάδας αλλά η δόση παραμένει παγωμένη τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.
Τα «αγκάθια» που πάγωσαν τη δόση για τον Απρίλιο