Κατατέθηκε η «φωτογραφική» ρύθμιση για Κουντουρά, Δανέλλη

NEWSROOM
Κατατέθηκε η «φωτογραφική» ρύθμιση για Κουντουρά, Δανέλλη
Φωτο: Eurokinissi

Η «φωτογραφική» ρύθμιση που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με αυτή του υποψήφιου ευρωβουλευτή, αλλά και τρεις ακόμη αλλαγές που σχετίζονται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, περιλαμβάνονται σε τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Συγκεκριμένα, με την τρίτη τροπολογία θα αίρεται το κώλυμα που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που για να ανακηρυχθούν, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως να παραιτηθεί από βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αφορά κυρίως την Έλενα Κουντουρά, σημερινή βουλευτή και υπουργό Τουρισμού, αλλά και τον βουλευτή Ηρακλείου, πρώην Ποτάμι, σήμερα ανεξάρτητο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Δανέλλη.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που οι δύο βουλευτές παραιτούνταν για να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών. Η μεν κ. Κουντουρά προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και σε περίπτωση παραίτησης την έδρα θα κατελάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε με τον Σπύρο Δανέλλη, αφού την έδρα του θα κατελάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Έτσι, η κυβέρνηση θα έχανε τη δεδηλωμένη γιατί στην περίπτωση της Ελενας Κουντουρά ο πρώτος επιλαχών είναι ο Ντίμης Αργυρόπουλος, ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ που παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο ενώ στη περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη, τη θέση του καταλαμβάνει η Ελένη Μπρεδάκη- Μαρινέλλη που παραμένει στο Ποτάμι.

Πάντως, με τις τροπολογίες διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή.

Επίσης, με την πρώτη τροπολογία, κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές).

Με τη δεύτερη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα διορισμού δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Η πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Οι τελευταίοι θα διοριστούν μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.

«Συνεπώς δεν αλλάζει ούτε η κατηγορία των υπαλλήλων, ούτε ο βαθμός, ούτε γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή στην εφορευτική επιτροπή αφού αυτό αφορά μόνο δικαστικούς αντιπροσώπους, όπως ακριβώς ισχύει και τώρα», διευκρινίζουν οι πηγές του ΥΠΕΣ.

Τέλος, η τέταρτη τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου. «Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ», διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ