Skip to main content

Παραιτήθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο η Μυρσίνη Λοίζου

Παραιτήθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο η Μυρσίνη Λοίζου

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα πως εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας της για 5,5 χρόνια, η Μυρσινή Λοϊζου υπέβαλε την παραίτησή της από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυρία Λοΐζου εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου για να δώσει εξηγήσεις, ενώ νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν πιστεύει πως η Μυρσίνη Λοΐζου έπαιρνε τη σύνταξη της μητέρας της.

Το θέμα πάντως αναμένεται να έχει και συνέχεια μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Πρώτο Θέμα» για τις δικαστικές περιπέτειες της Μυρσίνης Λοΐζου, για την επί χρόνια παράνομη είσπραξη της σύνταξης της νεκρής μητέρας της. 

Το «Πρώτο Θέμα» αύριο δημοσιεύει τα έγγραφα από την καταδίκη της κυρίας Λοΐζου στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών στις 28 Φεβρουαρίου του 2017 σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράνομο περιουσιακό όφελος.

Η επιστολή παραίτησης

Η Μυρσίνη Λοΐζου έστειλε μακροσκελή επιστολή, στην οποία αποδίδει το ζήτημα της σύνταξης που εισέπραττε στη γραφειοκρατία, ενώ κάνει λόγο για «μικροπολιτικά κουτσομπολιά».

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν.  Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού.Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν.  Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος», καταλήγει η Μυρσίνη Λοΐζου.

Τι είπε ο Τζανακόπουλος

Νωρίτερα, στην εκπομπή Alpha Reportaz ο κ. Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι σίγουρος ότι η κ. Λοΐζου θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει για τα σημερινά δημοσιεύματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η κ. Λοΐζου δεν παίρνει τα χρήματα αυτά».

«Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω, είμαι σίγουρος πως θα κάνει τα σχόλια και θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ από αυτή την προσπάθεια να αμαυρωθούν και να στοχοποιηθούν πρόσωπα είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει σε λειτουργία μια απίστευτη κρεατομηχανή. Στοχοποιεί συγκεκριμένους ανθρώπους για λόγους γιατί θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε κανένας να μη θέλει να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια πρακτική που δεν ταιριάζει σε μια σοβαρή σύγκρουση. Είμαι βέβαιος πως η κ. Λοΐζου δεν παίρνει τα χρήματα αυτά. Δεν μπορώ να σχολιάσω μια υπόθεση δικαστική, τις λεπτομέρειες της οποίας δεν τις γνωρίζω. Η στοχοποίηση περί οικογενειοκρατίας και νεποτισμού εντάσσεται μέσα στην ίδια λογική. Να περιμένουμε την απάντηση και της ενδιαφερόμενης και να μη σπεύδουμε σε σεναριολογία», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαβούσογλου: Να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες
Τσαβούσογλου: Να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες
Συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Τσαβούσογλου: Να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες
«Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» η Μαρία Σπυράκη
«Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» η Μαρία Σπυράκη
Οι Ευρωβουλευτές της Χρονιάς επιλέγονται από το σύνολο των 751 ευρωβουλευτών, με βάση τις προτάσεις που κάνουν φορείς, οργανώσεις πολιτών και ενώσεις.
«Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» η Μαρία Σπυράκη
Στις 12 Απριλίου η συνάντηση για την ένταση στο Αιγαίο
Στις 12 Απριλίου η συνάντηση για την ένταση στο Αιγαίο
«Η πρώτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στις 12 Απριλίου η συνάντηση για την ένταση στο Αιγαίο
Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την αποχή
Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την αποχή
Τη σημασία της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την αποχή