Ν.Δ. για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία: Δεν μπορούμε να κυνηγούμε μάγισσες

NEWSROOM
Ν.Δ. για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία: Δεν μπορούμε να κυνηγούμε μάγισσες
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία / Φωτογραφία: InTime News

«Εάν προκύψει αύριο ή μεθαύριο κάτι σε οποιοδήποτε ζήτημα στο δημόσιο βίο, βεβαίως, να το αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να κυνηγούμε μάγισσες, όταν τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την προοπτική το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 να οδηγήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Ενώ στην αρχή από την κυβέρνηση είχαν αρχίσει τις διαρροές ότι θα προτείνουν σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής στη συνέχεια υπαναχώρησαν, επειδή πραγματικά αυτό απαιτεί ποινική αξιολόγηση και ενδείξεις ενοχής τέλεσης ποινικών αδικημάτων και προσωποποίηση ευθυνών, κάτι που δεν μπορεί να βγει, δεν έχει προκύψει», είπε ο κ.Γεωργαντάς εκτιμώντας ότι «γίνεται μια επένδυση από την πλευρά της κυβέρνησης σε ένα επίπεδο τελικά συσκότισης των πραγμάτων, αντί για διαφώτισης τους και χειραγώγησης κάποιων εξελίξεων».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, που είναι το πρώτο από τα τέσσερα τμήματα του πορίσματος το οποίο θα συζητηθεί αύριο, ο κ.Γεωργαντάς, ο οποίος θα είναι εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ, παρατήρησε: «Το Ερρίκος Ντυνάν έχει νομικές διαστάσεις ιδιαίτερες. Νομίζω ότι αποκαλύφθηκε πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί καμία από τις ενέργειες των αρμοδίων πολιτικών ή άλλων παραγόντων ως ποινικά ελέγξιμη, πλην της μεγάλης κακοδιαχείρισης, η οποία έχει γίνει διαχρονικά από τη διοίκηση του κ. Μαρτίνη, ο οποίος άλλωστε έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί γι' αυτή τη διαχείριση. Αύριο θα απαντήσω με νομικά επιχειρήματα επί των όποιων συμπερασμάτων της πλειοψηφίας, αλλά θεωρώ ότι ζήτημα για περαιτέρω συνέχιση -με αυτό που ακουγόταν περί προκαταρκτικής έρευνας για τα ζητήματα αυτά- δεν υπάρχει, γιατί δεν στοιχειοθετούνται ούτε ποινικά αδικήματα, ούτε γίνεται περιγραφή αυτών, ούτε γίνεται και προσωποποίηση τους με συγκεκριμένα άτομα».

Ερωτηθείς σχετικά με όσα προέκυψαν στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε: «Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ήλθε περήφανος κάποια στιγμή ο κ.Πολάκης μέσα στην Επιτροπή, δήλωσε 230 εκατ. έλλειμμα, μετά από τρεις ερωτήσεις μου, λογιστικού περιεχομένου, υποχρεώθηκε και τα 90 εκατομμύρια τα αφαίρεσε μόνος του, λες και είναι κάτι πάρα πολύ απλό κι είναι τόσο σοβαρό για έναν υπουργό σε πέντε λεπτά να παίρνει πίσω 90 εκατομμύρια. Ορίσαμε ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι ήλθαν και είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα, υπάρχει μία λογιστική διαφορά [...] Το ότι έπρεπε στο ΚΕΕΛΠΝΟ να γίνουν κάποια πράγματα, για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια αξιολόγηση δαπανών, ιεράρχηση, προτεραιοποίηση, αυτό είναι σίγουρα κάτι, το οποίο έπρεπε να γίνει, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να μιλά κανείς για ελλείμματα και κλεψιές. Αυτό τουλάχιστον από τα στοιχεία που ήλθαν στην Εξεταστική Επιτροπή και είχα στη διάθεσή μου, δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα».

«Και οι τέσσερις υποθέσεις είναι παράλληλα στην ποινική δικαιοσύνη. Αν η ποινική δικαιοσύνη, με τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, βρει κάποιο στοιχείο που πρέπει να φέρει το φάκελλο στη Βουλή θα το κάνει από μόνη της», σημείωσε.

Σχετικά με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που ξεκινά τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ο τομεάρχης της ΝΔ υπενθύμισε: «Ο εκτελεστικός νόμος για το άρθρο περί Ευθύνης Υπουργών, που βεβαίως και πρέπει να αλλάξει -ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πρωτοβουλία πριν πολλά χρόνια- έχει υπερψηφιστεί και από τον Συνασπισμό, ο κ.Κωνσταντόπουλος τον υπερψήφισε το 2003, μαζί με το ΚΚΕ».

«Εμείς», συνέχισε, «θέλουμε να τον αλλάξουμε και το δείξαμε εμπράκτως, αλλά πώς να μιλήσεις για συνταγματική αναθεώρηση, αν κορυφαία ζητήματα, τα οποία μας ξεχωρίζουν σε όλον τον πλανήτη, δεν μπουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι δυνατόν να αποκλείουμε τη δυνατότητα για λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων; Με ιδεοληψίες θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία, η οποία είναι κορυφαία;».

«Είναι ώριμες οι συνθήκες σε πολλά ζητήματα. Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σε αυτό, να μην υπάρχει καμία προστασία και ασυλία απέναντι σε βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι παραβιάζουν τον νόμο. Υπάρχει το μέτρο για να γίνει αυτό, με έναν τρόπο που να ισορροπούνται όλες οι λειτουργίες, αλλά όλο αυτό θέλει μία ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση και δεν θέλει με λαϊκίστικες κορώνες να επενδύει κάποιος σε μια συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ