Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. τα κονδύλια για το μεταναστευτικό

Φωτογραφία: Shutterstock

Έκτακτη βοήθεια ύψους 820 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εισπράξει η Ελλάδα από το 2015 έως το Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν περίπου στο 50% της συνολικής βοήθειας που έχει εισπράξει η Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία ξέσπασε το 2015, φέρνοντας την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το μεγαλύτερο τμήμα της έκτακτης βοήθειας των 820 εκατομμυρίων ευρώ, διατέθηκε για το πρόγραμμα «Εστία», το οποίο αφορά στην παροχή στέγασης και την οικονομική υποστήριξη για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Έως τώρα μέσω του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 25.000 θέσεις στέγασης, ενώ περίπου 84.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλει αιτήσεις έχουν λάβει οικονομική βοήθεια. Τα χρήματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας διοχετεύονται στα κράτη μέλη μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

Έως τώρα δεν έχουν μπει στο στόχαστρο της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, όπως άλλα κονδύλια που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, η διάθεση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων ελέγχεται και αξιολογείται ενδελεχώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Court of Auditors) της Ευρωπαϊκης Ένωσης. Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του επιτρόπου Στυλιανίδη πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη μελλοντικά θα αποτελέσει η Αφρική.

Όπως τονίζει ο πληθυσμός της Αφρικής αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από την Αφρική είναι υπαρκτός. Ο επίτροπος μάλιστα χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Νιγηρίας, ο πληθυσμός της οποίας θα έχει εκτοξευθεί στα 450 εκατομμύρια το 2050, από 180 εκατομμύρια που είναι σήμερα. «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη πως θα αντιμετωπίσουμε μια αφρικανική έκρηξη ροών, άρα πρέπει να βρούμε κάτι πολύ ριζοσπαστικό, δηλαδή να φέρουμε ανάπτυξη στην οικονομία της ηπείρου αυτής, και να μειώσουμε τη διαφθορά, ώστε οι κάτοικοι της Αφρικής να μείνουν εκεί», ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το πιο σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης αποτέλεσε η συμφωνία με την Τουρκία, διότι δίχως αυτή δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί μείωση των μεταναστευτικών ροών σε ποσοστό 97% στο Αιγαίο. Η συμφωνία με την Τουρκία ανήλθε στο ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα δύο τρίτα των κονδυλίων να διοχετεύονται απευθείας στο τουρκικό κράτος και τα υπόλοιπα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η πρόκληση πλέον για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να καταλήξει σε ένα βιώσιμο πλαίσιο για το προσφυγικό όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με τον κο Σχοινά, θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικότερη εποπτεία στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιστράτευση περίπου 10.000 συνοριοφυλάκων που θα αποτελούν μόνιμο προσωπικό και θα λειτουργούν αποτρεπτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ