Skip to main content

Τσίπρας για εκλογές, οικονομία και σκάνδαλα

Τσίπρας για εκλογές, οικονομία και σκάνδαλα
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1 και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην εξάντληση της τετραετίας. Όπως πρόσθεσε, «είναι στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα». «Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι και πρόσθεσε ότι «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς». «Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές», είπε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε: "έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε.

Όπως είπε, η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018.

Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κρίτήρια". Σημείωσε ότι μετά το ταξείδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.

Επίσης, απέδωσε στα γραφειοκρατικά προβλήματα τις επενδύσεις που έχουν μπλοκάρει όπως το Ελληνικό και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι ακόμη και αν είχε κόστος, δεν το σκέφθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στην χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος». Είπε ότι ήταν καλή συγκυρία και ότι και οι προκάτοχοί του αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο.

Σχετικά με την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για τα σκάνδαλα, είπε ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει "πετσιτολογία", ενώ συμπλήρωσε ότι "για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης". Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλ. Τσίπρας: Φεύγει το ΔΝΤ - Αποκτάμε αυτονομία
Αλ. Τσίπρας: Φεύγει το ΔΝΤ - Αποκτάμε αυτονομία
Ο πρωθυπουργός από το Βελβεντό Κοζάνης απευθυνόμενος στη τοπική Λαϊκή Συνέλευση σημείωσε πως «φεύγει πάνω από το κεφάλι μας αυτοί οι οποίοι έπαιρναν λάθος αποφάσεις τις περισσότερες φορές».
Αλ. Τσίπρας: Φεύγει το ΔΝΤ - Αποκτάμε αυτονομία
Στην Καλαμάτα σήμερα ο πρωθυπουργός
Στην Καλαμάτα σήμερα ο πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την περιοδεία σε πόλεις και περιοχές της Ελλάδας εν όψει των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
Στην Καλαμάτα σήμερα ο πρωθυπουργός
Αλ. Τσίπρας: Με μείωση φόρων θα ενισχυθεί η ανάπτυξη
Αλ. Τσίπρας: Με μείωση φόρων θα ενισχυθεί η ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times τόνισε πως η χώρα θα καταφέρει να συμφωνήσει με τους πιστωτές ένα νέο μείγμα πολιτικής.
Αλ. Τσίπρας: Με μείωση φόρων θα ενισχυθεί η ανάπτυξη
«Ασπίδα» Τσίπρα σε Πολάκη για την πρόταση μομφής
«Ασπίδα» Τσίπρα σε Πολάκη για την πρόταση μομφής
O πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Ασπίδα» Τσίπρα σε Πολάκη για την πρόταση μομφής