Skip to main content

Η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Η ΝΔ θα ψηφίσει τη ρύθμιση οφειλών έστω και αν τη θεωρεί αναποτελεσματική, δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης στην ολομέλεια όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για τη 13η σύνταξη και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Σημειωτέον ότι πριν την ψήφιση αναμένεται και νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.

Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε: «Εμείς είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνατε εσείς το 2014, όταν δηλαδή εμείς είχαμε φέρει ρύθμιση οφειλών που δεν ψηφίσατε, και όταν με αφίσες καλούσατε τον κόσμο να μην πληρώσει, τους πολίτες να είναι ασυνεπείς. Αυτή η αφίσα είναι ο καθρέφτης σας» και πρόσθεσε ότι «πράγματι είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Είμαστε γιατί η ΝΔ θέτει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό! Γιατί εσείς βάζετε το κόμμα πάνω από το κράτος, πάνω από την πατρίδα. Εμείς λέμε στους πολίτες σήμερα: Ναι να είναι συνεπείς, να πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, έστω και αν είναι αναποτελεσματική».

Ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει και όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας αλλά, όπως τόνισε, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014. Παράλληλα όμως κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου και την τροπολογία για την επαναφορά του ΦΠΑ σε όλα τα είδη εστίασης.

Νέα αντιπαράθεση για την 7ημερη εργασία

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια επανήλθε στο ζήτημα της 7ήμερης εργασίας. «Επανέρχομαι στο θέμα της επέκτασης της 5θήμερης λειτουργίας της επιχείρησης Παπαστράτος. Επαινέσαμε τη σύμβαση που υπέγραψαν και την ωριμότητα μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης, δεν καταγγείλαμε αυτή την κ. Αχτσιόγλου και είπαμε μπράβο που αποδέχθηκε αυτή τη σύμβαση και κάνατε τη γκάφα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σας βγάλαμε συμβάσεις κλαδικές, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το ζήτημα που αφορά την κλαδικής που αφορά τον τουρισμό και είναι 7ήμερη εργασία», είπε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μέχρι τώρα έλεγα ότι έχετε μετατρέψει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο αλχημείας, με τις λαθροχειρίες σας. Τώρα λέω ότι έχετε μετατρέψει το υπουργείο σε υπουργείο 7ήμερης εργασίας. Με νομοτεχνικές αλλαγές που φέρατε μόλις χθες στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας, το προσωπικό της είναι υποχρεωμένο σε υπερωριακή εργασία, κατά τις ημέρες αργιών και εορτών. Απίστευτοι. Μέσα στο υπουργείο Εργασίας επιβάλλετε την 7ήμερη εργασία!».

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι η ΝΔ δεν καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση του τουρισμού, δεν καταγγέλλει την κλαδική σύμβαση του Παπαστράτος γιατί αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση αλλά καταγγέλλει την κυβέρνηση για θράσος και υποκρισία.

Απάντηση στον εισηγητή της ΝΔ έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος αναφέροντας ότι «προφανώς τα τρένα ταξιδεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, το ίδιο και τα πλοία. Τα καπνεργοστάσια πάντα δούλευαν, και τον προηγούμενο αιώνα, και τώρα και στο μέλλον, 7 ημέρες την εβδομάδα. Προφανώς και τα ξενοδοχεία υπάρχουν για 7 ημέρες την εβδομάδα. Συνεπώς, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις ρυθμίζουν το χρόνο της εργασίας κάθε εργαζόμενου μέσα σε 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Προφανώς καλή είναι η λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα και μακάρι να είναι 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί 365 μέρες το χρόνο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Εκεί είναι η διαφορά μας».

Ο Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε τον κ. Βρούτση να μην παραποιεί τη λογική, αξιοποιώντας τις νομοτεχνικές αλλαγές που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. «Προφανώς αν σπάσει κάποιος σωλήνας ύδρευσης σε κτίριο του ΕΦΚΑ, αν χαλάσει ένα ασανσέρ, αν γίνει μια ζημία που δεν μπορεί να περιμένει να αποκατασταθεί σε ώρα εργασίας, είναι λογικό οι τεχνικές υπηρεσίες, αν συμβεί κάτι τέτοιο, να μπορούν να το αποκαταστήσουν. Το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ το προβλέπει και γίνεται εφόσον προκύψει ανάγκη και μετά από αίτηση του γενικού διευθυντή. Μα τόσο δύσκολο είναι τα καταλάβετε αυτά τα πράγματα;», είπε ο υφυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεϊμαράκης - Ασημακοπούλου θα παραιτηθούν από βουλευτές
Μεϊμαράκης - Ασημακοπούλου θα παραιτηθούν από βουλευτές
Ψηφίστηκε η «τροπολογία Κουντουρά» που άρει το ασυμβίβαστο του βουλευτού και του υποψήφιου ευρωβουλευτού. Οι βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της.
Μεϊμαράκης - Ασημακοπούλου θα παραιτηθούν από βουλευτές
Μητσοτάκης: «Ο Κόκκαλης είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα»
Μητσοτάκης: «Ο Κόκκαλης είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα»
Επίθεση στην Κυβέρνηση από τον αρχηγό της ΝΔ, στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματος. Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «δημοψήφισμα κατά της χειρότερης κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Μητσοτάκης: «Ο Κόκκαλης είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα»
Στη Βουλή η Α. Ζαΐρη για την υπόθεση Πετσίτη
Στη Βουλή η Α. Ζαΐρη για την υπόθεση Πετσίτη
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε σήμερα πως συναινεί να προσέλθει στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, για την υπόθεση Πετσίτη.
Στη Βουλή η Α. Ζαΐρη για την υπόθεση Πετσίτη
ΝΔ: Το ντιμπέιτ θα γίνει στη Βουλή
ΝΔ: Το ντιμπέιτ θα γίνει στη Βουλή
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε στην επιστολή-πρόσκληση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη.
ΝΔ: Το ντιμπέιτ θα γίνει στη Βουλή
Ενστάσεις της ΝΔ για την πρόταση εμπιστοσύνη
Ενστάσεις της ΝΔ για την πρόταση εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, ο μηχανισμός που επελέγη για εισαγωγή της πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Πολάκη, είναι αντισυνταγματικός.
Ενστάσεις της ΝΔ για την πρόταση εμπιστοσύνη