Ικανοποίηση Παλαιστινίων για το τραμ της Ιερουσαλήμ

NEWSROOM
Ικανοποίηση Παλαιστινίων για το τραμ της Ιερουσαλήμ
Φωτο: Shutterstock

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει «με μεγάλη ικανοποίηση ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών για την κατασκευή του ελαφρού σιδηροδρομικού έργου στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ έληξε στις 13 Μαΐου 2019 και ούτε ιδιωτικές ούτε δημόσιες Ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές για το έργο».

Όπως είχε γράψει το economistas, η πρεσβεία του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει πως η απόσυρση ελληνικών εταιρειών από τη διεκδίκηση έργου στην Ιερουσαλήμ οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι με δήλωσή του χαιρετίζει την απόφαση, όπως αναφέρει, «των ελληνικών εταιρειών να μην συμμετάσχουν σε αυτό το έργο του Ισραήλ, το οποίο σκοπεύει να δημιουργήσει σιδηροδρομική σύνδεση για τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη».

Με την απόφαση αυτή, επισημαίνει ο κ. Τουμπάσι, «οι ελληνικές εταιρείες τηρούν το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν τους ισραηλινούς εποικισμούς ως σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνη» και προσθέτει: «Αυτή η απόφαση είναι μια σαφής έκφραση απόρριψης του αποικισμού. Η απόφαση αυτή αναμφίβολα θα ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την φιλική ελληνική κυβέρνηση κατά την πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου των Αράβων πρέσβεων στην Ελλάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο».

Επίσης, ο Παλαιστίνιος πρέσβης χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση, όπως σημειώνει, «άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τον Καναδά να αποσυρθούν από αυτό το παράνομο σχέδιο με το οποίο το Ισραήλ σκόπευε να διεκδικήσει τον παράνομο έλεγχο του στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και να εδραιώσει την παράνομη αποικιακή κυριαρχία του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Παλαιστίνης και τη βαθιά εκτίμησή «σε όλους τους Έλληνες φίλους μας που υποστήριξαν το αίτημά μας για απόσυρση των ελληνικών εταιρειών από αυτό το παράνομο έργο».

ΣΧΕΤΙΚΑ