Στράουχ (ESM): Ανοιχτή η συζήτηση για τις συντάξεις

NEWSROOM
Στράουχ (ESM): Ανοιχτή η συζήτηση για τις συντάξεις

Ανοιχτό προς συζήτηση άφησε το θέμα της αναστροφής των περικοπών της συντάξεων ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Ρολφ Στράουχ σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.

Σε ερώτηση της κυπριακής εφημερίδας για το εάν η μη μείωση των συντάξεων αποτελεί μήνυμα ότι η Ελλάδα ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις σημείωσε ότι «η κατάσταση αξιολογείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα διεξαχθεί συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, όπου και θα συζητηθεί το θέμα αυτό. Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση. Επίσης σημαντικό, είναι ότι η δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση - και αυτό είναι επίσης θετικό. Αλλά υπάρχει και η κατανόηση, η αντίληψη, ότι οι προηγούμενες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ πρέπει να τηρούνται ή να συζητούνται με τα θεσμικά όργανα. Στο παρόν στάδιο προχωρούμε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. της συζήτησης)».

Σχολιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο Γερμανός οικονομολόγος σημείωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε θέσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες γι' αυτό με μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας της χώρας, αλλά και μέσω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα εξοικονομεί πολλά χρήματα. Με το απόθεμα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να βιαστεί για να βγει στις αγορές. Είμαι πολύ σίγουρος για το γεγονός ότι ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κάνει ό,τι είναι καλύτερο και ακολουθεί μια σωστή στρατηγική για να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Το απόθεμα ρευστότητας παρέχει σιγουριά στους επενδυτές και δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιδιώξει πρόσβαση στις αγορές όταν είναι απαραίτητο».

Σε ερώτηση για το εάν το απόθεμα ρευστότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών σημείωσε ότι: «το απόθεμα ρευστότητας δημιουργήθηκε για να καλύψει τις αποπληρωμές που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος. Άλλοι σκοποί πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα κράτη μέλη του ΕΜΣ. Η χρησιμοποίησή του για άλλους σκοπούς θα απαιτούσε απόφαση των οργάνων διοίκησης του ΕΜΣ».

Τέλος σε ότι αφορά την πορεία της Κύπρου σημείωσε ότι «συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος είναι μια επιτυχημένη περίπτωση (success case) όταν εξετάζουμε τις επιδόσεις μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Η χώρα καταγράφει ανάπτυξη 4% μετά από μια πολύ σοβαρή κρίση. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή επίδοση, με την Κύπρο να αναπτύσσεται πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 3%. Αυτό είναι επίσης πολύ καλό όταν συγκρίνεται με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, αν η κυπριακή οικονομία μεγεθύνεται για κάποιο χρονικό διάστημα με ρυθμό πάνω από τις δυνατότητές της, μπορείτε να αναμένετε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί. Αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να δημιουργήσει ορισμένα ισχυρά σημεία. Έχετε ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 5% και αυτό είναι σίγουρα πολύτιμο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένα τρωτά σημεία που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού χρέους. Όντας μια μικρή ανοιχτή οικονομία, υπάρχουν και κίνδυνοι που συνδέονται με το εξωτερικό περιβάλλον. Το Brexit, η Τουρκία και η αστάθεια της τουρκικής λίρας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χώρα. Είναι καλό ότι καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας αποθεμάτων ρευστότητας ασφαλείας (buffer) και περαιτέρω συνέχισης των μεταρρυθμίσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ