Σκληρή απάντηση της Ευρώπης στις τουρκικές προκλήσεις

NEWSROOM
Σκληρή απάντηση της Ευρώπης στις τουρκικές προκλήσεις
AP Images

Σκληρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις με τη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να δώσει αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης το θέμα θα συζητηθεί και πάλι, με την Αθήνα και την Λευκωσία να ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το economistas, η θέσπιση συγκεκριμένων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στην Τουρκία προκειμένου να αναχαιτισθεί η προκλητική της συμπεριφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα της Λευκωσίας και της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, αναμένεται σκληρή μάχη για να πεισθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, καθώς υπάρχουν χώρες - με πρώτη τη Βρετανία - που αντιδρούν στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η πρόσφατη διακήρυξη της Βαλέτα τάσσεται υπέρ της Κύπρου από τη Σύνοδο των MED 7, ενώ και η Γαλλία είχε υποστηρίξει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιδείξει αδυναμία και να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Σκοπός της Κυπριακής πλευράς είναι τα μέτρα να συνδέονται με την ένταξη της Τουρκίας, αλλά και να στρέφονται κατά εταιρειών ή και προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Η πρώτη μάχη θα δοθεί το απόγευμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο, για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής, με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργο Κατρούγκαλο και Νίκο Χριστουδουλίδη να ενημερώνουν τους ομολόγους τους της ΕΕ για το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ