fbpxLe Monde: Ο Κ. Μητσοτάκης πέτυχε τον στόχο του | Economistas.gr
Skip to main content

Le Monde: Ο Κ. Μητσοτάκης πέτυχε τον στόχο του

Le Monde: Ο Κ. Μητσοτάκης πέτυχε τον στόχο του

Ο αρχηγός της συντηρητικής Ν.Δ. θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια, γράφει η γαλλική Le Monde. «Ωστόσο, παρά την αποτυχία του, ο ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλεται ως η μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Αυτή η αδιαμφισβήτητη νίκη σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική ζωή μέχρι την εκλογή του κ. Τσίπρα και του Σύριζα, το 2015. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το στοίχημά του, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζεται να συμμαχήσει με τους κεντρώους του ΚΙΝΑΛ και μπορεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του πιο γρήγορα. «Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε συμφέρον να μην ακολουθήσει μια υπερβολικά δεξιά πολιτική», σημειώνει ο Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Πολλοί Έλληνες τον ψήφισαν για να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά παραμένουν ψηφοφόροι του κέντρου. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει επίσης να υπολογίζει στη δεξιά και εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος του. «Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, κάποιες πολύ αντιδραστικές προσωπικότητες κατέχουν σημαντικές θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέρχεται από ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα», υπογραμμίζει ο πολιτικός επιστήμονας Σεραφείμ Σεφεριάδης. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να μην τους δώσει μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση». Θα πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσει ένα λεπτό παιχνίδι εξισορροπιστή για να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός του μεταξύ σκληρών και μετριοπαθών, φιλελεύθερων και εθνικιστών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσεγγίστηκε για να αναλάβει ένα νέο υπουργείο που είναι αφιερωμένο στις επενδύσεις. Ο νέος πρωθυπουργός που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, για να δείξει ότι δεν έδωσε υποσχέσεις του αέρα και ότι δεν απλώς ένας γόνος που επωφελήθηκε από το όνομά της οικογένειας του. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δήλωσε χθες μετά τη νίκη του ότι δεν θα διαψεύσει τις ελπίδες του κόσμου που τον ψήφισε και ότι δεν θα κλείσει η Βουλή αυτό το καλοκαίρι.

Οι προσδοκίες του κόσμου είναι τεράστιες, σημειώνει η ανταπόκριση, παραθέτοντας διάφορες μαρτυρίες πολιτών. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει από τον Αύγουστο ήδη, το πιο αναμενόμενο νομοσχέδιο του, που αφορά σε μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των κοινωνικών εισφορών. Επίσης, γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ευρωπαίους εταίρους του. Το αν θα επωφεληθεί από την καλή θέληση των ευρωπαίων εταίρων του, αυτό θα είναι η πρώτη του δοκιμή. Στο συγχαρητήριό του μήνυμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά». Οι αγορές, από την πλευρά τους, είχαν προβλέψει τη νίκη του δικαιώματος από την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αυτές οι εκλογές, οι πρώτες μετά την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα είδος κανονικότητας, μετά από μία δεκαετία πολιτικών αναταραχών, με μια αποχή ωστόσο ρεκόρ 42%, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στη θερινή περίοδο, αλλά και στην πραγματική κούραση της κοινής γνώμης από την πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται σταθερά ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητη και μπορεί να αναλυθεί ως ψήφος τιμωρία για τις αθετημένες υποσχέσεις και τη λιτότητα που επιβλήθηκε στις μεσαίες τάξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, με το 31,5% των ψήφων και 86 βουλευτές, εδραιώνεται σταθερά ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας. Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του Μάιου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 23,8%, ο Αλέξης Τσίπρας σώζεται. Στη δική του νηφάλια ομιλία την Κυριακή βράδυ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί "τα κέρδη των εργαζομένων" και να οδηγήσει "μια υπεύθυνη αλλά δραστήρια αντιπολίτευση" απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κυρίως υποσχέθηκε να εργασθεί για να επανέλθει στην εξουσία, μετατρέποντας τον συνασπισμό των τάσεων της άκρας αριστεράς που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «μεγάλο αριστερό κόμμα, σύγχρονο και με ρίζες στην κοινωνία».

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε σε αυτές τις εκλογές το 2019 μόλις 4% λιγότερο από ό,τι στην ιστορική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είναι ο κληρονόμος κανενός, είναι μόνο 44 ετών. Για τον πολιτικολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σηματοδοτούν «την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δικομματικό σύστημα», όπως το είχε πριν από το 2010. Με τη διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του πρώην ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τις άλλες αριστερές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν, γεγονός που θα του επέτρεπε να παίζει ισοδύναμα, ή και να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά το ΚΙΝΑΛ που διαδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ δεν του συγχωρεί ούτε τις περασμένες προσβολές, ούτε ότι του πήρε μέρος του εκλογικού σώματος. Το ΚΚΕ παραμένει σε σταλινική γραμμή και το MeRA25 του πρώην υπουργού Γ. Βαρουφάκη απέκλεισε κάθε συμμαχία με τον Τσίπρα, από τη ρήξη τους το καλοκαίρι του 2015, γράφει η Le Monde.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια καλύτερη μέρα για την χώρα
Κυρ. Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια καλύτερη μέρα για την χώρα
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα συνοδευόμενος από τον γιο του στο 1ο Λυκείο Περιστερίου και δήλωσε πως αύριο ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα για την χώρα.
Κυρ. Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια καλύτερη μέρα για την χώρα
Συγχαρητήρια Γιούνκερ σε Κυριάκο Μητσοτάκη
Συγχαρητήρια Γιούνκερ σε Κυριάκο Μητσοτάκη
Συγχαρητηρία επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές απέστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Συγχαρητήρια Γιούνκερ σε Κυριάκο Μητσοτάκη
Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα σηκώνει περήφανα κεφάλι
Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα σηκώνει περήφανα κεφάλι
Στέκομαι με σεμνότητα και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία. Αντλώ όμως δύναμη από τη δύναμη του λαού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα σηκώνει περήφανα κεφάλι
Τα νέα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση
Τα νέα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση
Το στίγμα της τριήμερης διαδικασίας έδωσαν οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα ήταν ότι «αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και όχι η αντιπολίτευση».
Τα νέα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση