fbpxΤσίπρας: Πώς θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ | Economistas.gr
Skip to main content

Τσίπρας: Πώς θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Πώς θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Φωτο: Eurokinissi

«Το καθήκον που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός οφείλουμε να το τηρήσουμε στο ακέραιο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης «όπου θα μπορούν να χωρέσουν όλοι: Αριστεροί, Ριζοσπάστες, Αριστεροί σοσιαλιστές, Δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια χρόνου και «το καθήκον που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός οφείλουμε να το τηρήσουμε στο ακέραιο. Με μόνο κριτήριο το συμφέρον της χώρας και το καλό της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και εκείνων που μας ψήφισαν, αλλά κι εκείνων που δεν μας ψήφισαν».

Όπως είπε, «η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ωστόσο, η πολυπόθητη για τους αντιπάλους μας στρατηγική μας ήττα αποδείχθηκε όνειρο θερινής νύχτας. Όχι απλά αντέξαμε, αλλά με την εμφατική υπογραφή ενός μεγάλου τμήματος του λαού μας, παραμένουμε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατίας, και της προόδου στο τόπο μας».

Αναφερόμενος στο εκλογικό δάνειο του 2015, ο Αλ. Τσίπρας είπε «έγινε την περασμένη Κυριακή, επένδυση της δημοκρατικής και προοδευτικής Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς 1,8 εκατ. πολίτες «γνωρίζοντας και τις δυνατότητες, αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις μας, πολύ συνειδητά μας έδωσαν εμπιστοσύνη».

«Η εμπιστοσύνη τους θα μπορούσε να ειδωθεί ως συμβόλαιο για το αύριο της χώρας μαζί μας. Συμβόλαιο να εκπροσωπήσουμε τα όνειρα, τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους».

«Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, για την επούλωση των πληγών»

Βρισκόμαστε σε νέα περίοδο, με νέα καθήκοντα

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου για τη χώρα» με «νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα». Όπως είπε, η ΝΔ σημείωσε μια εκλογική νίκη, «αλλά εμείς καταφέραμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σχεδόν όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δε θα μπορούσαμε να πετύχουμε». Σημείωσε ότι σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης όλων των δυνάμεων και κυρίως του παλιού καθεστώτος, «ο λαός μας έδωσε μια δύναμη τόσο μεγάλη, ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια της ΝΔ».

Μιλώντας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της, «είναι εξαιρετικά δυσοίωνα» καθώς το περιλαμβάνει τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως είπε, «μόλις 5 γυναίκες» αλλά και «τους ανθρώπους του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε θέσεις κλειδιά. Τον άνθρωπο του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών. Τους λεγόμενους τεχνοκράτες να έχουν πλημμυρίσει τα υπουργεία. Τον εκπρόσωπο της Λάμδα, στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή σε μία μέρα και να γίνεται σε μία μέρα εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην Λάμδα. Ο λύκος δηλαδή τάχθηκε να φυλάγει τα πρόβατα».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι καταργείται ακόμα και η «παραδοσιακή» σχέση πολιτικής και μεγάλων συμφερόντων, τα οποία «αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν» , μίλησε για «υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» καθώς εντάχθηκαν σε αυτό αρμοδιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής και του σωφρονιστικού συστήματος και «είδαμε και το πρωτοφανές από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει όχι μόνο τον έλεγχο της ΕΥΠ, αλλά και της ΕΡΤ και το ΑΠΕ», σημείωσε.

Αναφορικά με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι αρνήθηκαν το συναινετικό ορισμό της και «έρχονται να ακυρώσουν μια καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τη συνταγματική τάξη». «Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν αδιανόητο να έχει θέση νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όμως, έξι μέρες μετά τη λήξη των καθηκόντων του, δεν αποτελεί κανένα ζήτημα να αλλάζει γραφείο και να γίνεται υπουργός» ανέφερε, προσθέτοντας: «Με τόσες ποινικές υποθέσεις ανοιχτές για νυν υπουργούς, αλλά και για κορυφαίους σπόνσορες της νέας κυβέρνησης, είναι φανερό ποιος είναι ο στόχος».

«Να κάνουμε restart»

Μιλώντας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα, κατά πόσο είναι εφικτή η αλλαγή. «Αλλάζουμε; Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ επαναστατικό, πολύ ριζοσπαστικό να μπει ένα τέτοιο σύνθημα στη κεντρική μας επιτροπή. Γιατί εμείς που είμαστε κατεξοχήν φορέας της αλλαγής στην ελληνική κοινωνία και στη πολιτική σκηνή, ακόμη και εμείς έχουμε έναν πηγαίο φόβο μπροστά στη δική μας αλλαγή» σημείωσε.

«Είναι επαναστατική πράγματι η δύναμη της αλλαγής» είπε, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας. Ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες». Εξηγώντας πως εννοεί τον μετασχηματισμό, είπε: «Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε».

Ανέφερε πως αν και το κόμμα έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, τα οργανωμένα του μέλη του αντιστοιχούν, «μόλις μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων» και αν «κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα (…) στο τέλος της ημέρας δεν είναι αριστερό, μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό. Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους να παίρνουν τις αποφάσεις και έξω το εκκλησίασμα. Τη μεγάλη μάζα όλων όσων μας ακολουθούν». Τόνισε ότι αυτό θα τελειώσει με θαρραλέες αποφάσεις, «μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξανακτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να ανοίξει διάλογος με τόλμη, που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και «σας προτρέπω να μη φοβηθούμε να μολυνθούμε από το λαό του ΣΥΡΙΖΑ». «Οι σημαίες μας σήμερα, αν θέλουμε να είναι επαναστατικές, δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς».

Δίνοντας ένα περίγραμμα, είπε:

Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό: Με μέλη που αριθμούν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων.

Θέλουμε ένα κόμμα νεανικό.

Έχουμε 38% στις ηλικίες 17-24. Δε γίνεται να μην έχουμε μια μαζική οργάνωσης νεολαίας.

Θέλουμε ένα κόμμα λαϊκό.

Είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές. Δε γίνεται να μην έχουμε Μαζικές οργανώσεις και γραφεία παντού, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.

Θέλουμε ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο.

Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Με συχνά δημοψηφίσματα για τις κρίσιμες αποφάσεις. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη δράση και τη συμμετοχή στις αποφάσεις.

Θέλουμε ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα.

Με όραμα και στόχο το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Θέλουμε ένα κόμμα αριστερό.

Όχι στα λόγια αλλά στη πράξη. Μια Αριστερά που να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους και να μη το βάζει στα πόδια στα δύσκολα

Θέλουμε ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη πράσινη αριστερά του 21ου αιώνα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι απαιτείται πλατύ άνοιγμα και εγγραφή νέων μελών, «που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπου θα τεθούν στη κρίση των μελών τα πάντα» και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε:

Σας καλώ να μην φοβηθούμε αλλά να τολμήσουμε.

Σας καλώ να μην αμελήσουμε, εν ονόματι οποιουδήποτε δισταγμού, αυτό το ιστορικό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθήκον.

Να μην κρυφτούμε πίσω από παλιές οχυρώσεις για να αποφύγουμε τις νέες προκλήσεις.

Θέλουμε και αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας των μελών αλλά και των στελεχών.

Χτες μπορεί να ήταν νωρίς, αλλά αύριο σίγουρα θα είναι αργά. Θα αλλάξουμε μαχόμενοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σφήνα» Τσίπρα στην υπόθεση Novartis
«Σφήνα» Τσίπρα στην υπόθεση Novartis
Στην επιστολή του -που έρχεται μετά τη λήξη του «σόου» Πολάκη – Τζανακόπουλου- ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου Novartis.
«Σφήνα» Τσίπρα στην υπόθεση Novartis
Πρόωρες εκλογές και προοδευτική συγκυβέρνηση «βλέπει» ο Τσίπρας
Πρόωρες εκλογές και προοδευτική συγκυβέρνηση «βλέπει» ο Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει σε διπλές κάλπες, με σκοπό να «κάψει» την απλή αναλογική.
Πρόωρες εκλογές και προοδευτική συγκυβέρνηση «βλέπει» ο Τσίπρας
Ο χαλαρός διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο χαλαρός διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα
Το τετ α τετ των δύο πολιτικών ήταν πολύ χαλαρό, με τον Αλέξη Τσίπρα να συμβουλεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πως θα ξεπεράσει το τζετ λαγκ από το ταξίδι στις ΗΠΑ.
Ο χαλαρός διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα
Ανοικτή πολιτική εκδήλωση του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο
Ανοικτή πολιτική εκδήλωση του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο
Η εκδήλωση έχει τίτλο: «Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας-Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία. Εφτά μήνες κυβέρνησης ΝΔ. Η απάτη των "αρίστων" αποκαλύπτεται».
Ανοικτή πολιτική εκδήλωση του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο
Ο Τσίπρας κατά της Μέρκελ με λόγια του Κέινς
Ο Τσίπρας κατά της Μέρκελ με λόγια του Κέινς
«Η δυσκολία δεν έγκειται στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά στο πώς θα αφήσουμε πίσω μας τις παλιές», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας κατά της Μέρκελ με λόγια του Κέινς