Οικονομία και μεταναστευτικό στη συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη

NEWSROOM
Οικονομία και μεταναστευτικό στη συνάντηση Μέρκελ - Μητσοτάκη
INTIME

Μήνυμα αλλαγής της πολιτικής κατεύθυνσης της Ελλάδας αναφορικά με την οικονομία και τις επενδύσεις έδωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η ίδια η καγκελάριος αναγνώρισε ότι το κλίμα έχει αλλάξει και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική.

Την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές θα προέλθουν από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο «θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας - Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων». Το πρόγραμμα εντάσσεται και στο κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι «έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία». Σε αυτό εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση και την εξυγιαίνουμε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Για να να επεκταθεί η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπογράμμισε επίσης: «Είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δίνει πολλές ευκαιρίες σε επενδυτές».

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους». Ωστόσο σημείωσε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη, τόσο θα διευκολυνθεί και η διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για το μεταναστευτικό και γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες». Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στο μεταναστευτικό με αμοιβαίο όφελος στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε ελεύθερη διακίνηση και Σένγκεν, η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που επωφελούνται από την Σένγκεν, αλλά δεν μετέχουν στην κατανομή των προσφύγων». Προανήγγειλε δε, ότι οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα θα αλλάξουν εντός των προσεχών μηνών.

«Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Σκοπιανό ανέφερε ότι είναι γνωστή στην καγκελάριο η θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν με την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας.

Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Σημείωσε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο θα θέλαμε να κλείσει κα είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απευθύνει Ρηματική Διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητούμε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. «Περιμένουμε ανταπόκριση και θεωρούμε ότι η διευθέτηση θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε επιπλέον.

Συνολικότερα ανέφερε ότι «η νίκη μας στις εκλογές έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από την καθήλωση και να παράλληλα να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα είναι απόδειξη της ωριμότητας του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στα γερμανικά κλείνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για τη φιλική υποδοχή. Επίσης ευχαρίστησε και το γερμανικό λαό για την κατανόηση που έδειξε στον ελληνικό λαό και απηύθυνε πρόσκληση στην καγκελάριο, λέγοντας, «ελπίζω να μπορέσω να ανταποδώσω».

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ αναφερόμενη στις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Τέλος, η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη άρχισε περίπου στις 13:10 και είχε διάρκεια περίπου μία ώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ