Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έβαλε ο πρωθυπουργός ψηλά στην ατζέντα της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται από χτες στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στο χαιρετισμό του στο Μέγαρο Μαξίμου, στην έναρξη της συνάντησης που κράτησε περίπου μια ώρα, ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αλλά και η ακραία ρητορική της Τουρκίας δεν συνάδουν με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις», ενώ έκανε αναφορά στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

Απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών και τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και ότι με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο. Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.

ΣΧΕΤΙΚΑ