Skip to main content

Τζανακόπουλος: Αύξηση σε συντάξεις και κατώτατο μισθό μετά από 10 χρόνια!

Τζανακόπουλος: Αύξηση σε συντάξεις και κατώτατο μισθό μετά από 10 χρόνια!
Φωτο: Eurokinissi

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra στη διάρκεια της οποίας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών που δημιούργησαν τα χρόνια των μνημονίων. Υπογραμμίζοντας την ανάταση της ελληνικής οικονομίας όπως διαφαίνεται και στον προϋπολογισμό. Ο κ, Τζανακόπουλος τόνισε ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και υπενθύμισε αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων , ότι η κυβέρνηση εδώ και παρά πολύ καιρό έλεγε πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και συνεπώς αχρείαστο εφόσον η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος περιέγραψε αναλυτικά όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, κάτι που συνεπάγεται ελάφρυνση 500 ευρώ το χρόνο, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η μείωση της τάξης του 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας « αφού αυτή η κίνηση της κυβέρνησης είναι τόσο αμελητέα τότε για ποιο λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηρίξει το αφήγημά της στην περικοπή των συντάξεων, ως απόδειξη ενός νέου 4ου μνημονίου. « Η ΝΔ διαστρεβλώνει στοιχεία της πραγματικότητας που δεν τη βολεύουν» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε «θα υπάρξει αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους από τη ρήτρα ανάπτυξης που προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως πλέον έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, μετά από δέκα χρόνια και σε αυτήν εντάσσεται η πρώτη αύξηση στις συντάξεις και θα ακολουθήσουν οι αυξήσεις στους μισθούς.

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, ανάκαμψης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Για το ζήτημα του αφορολόγητου είπε πως η ΝΔ το έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της « όποτε δεν μπορεί να μας κατηγορεί ότι το ψηφίσαμε γιατί εκείνη το έχει στο πρόγραμμα της και εμείς το ψηφίσαμε γιατί το ζητούσε το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ασυμμετρία στο σύστημα των νέων συνταξιούχων και αυτό οφείλεται στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση το ασφαλιστικό σύστημα αποτέλεσμα μιας δημοσιονομικής συνθήκης που δεν τη δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα υπάρξει εξισορρόπηση παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Ο υπουργός Επικρατείας σε ερώτηση για το κλίμα σε επίπεδο Ευρώπης τόνισε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μια σωστή κατεύθυνση , στην οποία λάθη πρέπει να αποφεύγονται και σημείωσε πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν.

Για τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση τους και στον τρόπο που καταθέτουν οι φορείς τις προτάσεις τους.

Για την πρώτη κατοικία επανέλαβε πως θα προστατευτεί με νέα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Για το Κίνημα Αλλαγής και το βούλευμα για το C4I υπενθύμισε πως το 2011 πρότεινε εξεταστική επιτροπή για τους κ.κ Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε την πρόταση των βουλευτών του. « Θα έπρεπε λοιπόν αντί να ζητούν τα ρέστα από εμάς να τα ζητούν από τους εαυτούς τους». Και συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας είπε « επομένως με προφανή πολιτική σκοπιμότητα το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει να εμπλέξει τον ΠτΔ σε αυτή τη συζήτηση. Νομίζω ότι βρίσκεται σε τεράστια αμηχανία, θα μπορούσε κάποιος να πει και σε πανικό το τελευταίο διάστημα καθώς τα τελευταία χρόνια ολοκληρώνονται οι δικαστικές εξελίξεις και οδηγούν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του στην φυλακή» υπογράμμισε.

« Το Κίνημα Αλλαγής είναι βαθύτατα εκτεθειμένο και θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικό όταν καταγγέλλει την κυβέρνηση» τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Επανέλαβε πάντως πως πρόκειται για ένα «φανταστικό» βούλευμα που υπάρχει στο μυαλό της κ. Γεννηματά και στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Επίσης κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να σταματήσει να ταυτίζεται με την πολιτική της ΝΔ.

«Η εκτίμηση μου είναι το ότι το ζήτημα της διαφθοράς είναι πολιτικό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε πως αποτελεί και μια από τις βασικές αιτίες της πορείας της χώρας.

« Οι δικαστές θα πρέπει να κινούνται με την αρχή της επιείκειας ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα ηθικής απαξίας» δήλωσε για την υπόθεση της καθαρίστριας που της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών για πλαστό απολυτήριο δημοτικού. «Εδώ μιλάμε για μια γυναίκα που προσπάθησε να επιβιώσει και σε αυτές τις περιπτώσεις η επιείκεια θα έπρεπε να είναι η κατευθυντήρια γραμμή» συμπλήρωσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η προσοχή μας είναι στραμμένη σε κάθε νέα εξέλιξη στην πορεία αναθεώρησης του Συντάγματος στην πΓΔΜ για να τηρηθεί η συμφωνία» σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο σύνολό της όπως έχει υπογραφεί από τις δυο πλευρές.

Για τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας, επανέλαβε τη μέριμνα της κυβέρνησης για τον κλήρο και τη διασφάλιση της μισθοδοσίας τους. « Η γνώμη μου είναι ότι υπήρξαν από την πλευρά του πολιτικού συστήματος μια σειρά από παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της υπονόμευσης της ιστορικής προσπάθειας που έγινε και να υπονομευτεί η έγκριση της συμφωνίας από την εκκλησία» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ώστε να υπάρξουν διευκρινήσεις για το τι επιθυμεί η κυβέρνηση.

«Εμείς επιχειρούμε να επαναφέρουμε στην ατζέντα του διαλόγου την πρόταση συμφωνίας στο σύνολό της» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ανακοίνωσε μάλιστα πως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με την ιεραρχία της Εκκλησίας και με το Φανάρι και τις Μητροπόλεις Κρήτης και Δωδεκανήσων ώστε να ενημερωθούν για την πρόταση της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε στην ανάγκη του διαλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κικίλιας: Λιγότερο από 5 μήνες θα διαρκούν οι διαδικασίες προλήψεις στα νοσοκομεία
Κικίλιας: Λιγότερο από 5 μήνες θα διαρκούν οι διαδικασίες προλήψεις στα νοσοκομεία
Τη δέσμευση του ότι οι προσλήψεις στο χώρο της υγείας θα προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Κικίλιας: Λιγότερο από 5 μήνες θα διαρκούν οι διαδικασίες προλήψεις στα νοσοκομεία
Δραγασάκης: Η καταστροφολογία των προηγούμενων ετών διαψεύδεται
Δραγασάκης: Η καταστροφολογία των προηγούμενων ετών διαψεύδεται
«Δεν είναι κατηγορία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "τρώει από τα έτοιμα" αλλά αντικειμενική διαπίστωση που διαψεύδει την καταστροφολογία των προηγούμενων ετών»
Δραγασάκης: Η καταστροφολογία των προηγούμενων ετών διαψεύδεται
Τσίπρας: «Δεν θα ωφεληθεί η μεσαία τάξη από τα μέτρα της κυβέρνησης»
Τσίπρας: «Δεν θα ωφεληθεί η μεσαία τάξη από τα μέτρα της κυβέρνησης»
«Εποικοδομητική, αλλά ταυτόχρονα μαχητική, τεκμηριωμένη και σύγχρονη αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ.
Τσίπρας: «Δεν θα ωφεληθεί η μεσαία τάξη από τα μέτρα της κυβέρνησης»
Στέλιος Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Στέλιος Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε η κυβέρνηση στην συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «λέει ψέματα».
Στέλιος Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας ψεύδεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα
ΝΔ για επιθέσεις: «Δεν θα φοβηθούμε»
ΝΔ για επιθέσεις: «Δεν θα φοβηθούμε»
Μπαράζ επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. «Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την μάχη κατά της ανομίας», σχολιάζει η Πειραιώς.
ΝΔ για επιθέσεις: «Δεν θα φοβηθούμε»
Στη Βουλή οι προτεινόμενοι για τη διοίκηση της ΕΡΤ
Στη Βουλή οι προτεινόμενοι για τη διοίκηση της ΕΡΤ
Ο δημοσιογράφος Κ. Ζούλας προτείνεται, από την κυβέρνηση, για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και ο μηχανικός Ανάπτυξης Τηλεοπτικών Μέσων, Γ. Γαμπρίτσος, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Στη Βουλή οι προτεινόμενοι για τη διοίκηση της ΕΡΤ