fbpxΜητσοτάκης: Αναδρομικά σε όλους, εντός του 2020 | Economistas.gr
Skip to main content

Μητσοτάκης: Αναδρομικά σε όλους, εντός του 2020

Μητσοτάκης: Αναδρομικά σε όλους, εντός του 2020
Eurokinissi

Με μια δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, μπήκε τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους. 

Ο πρωθυπουργός, προ ολίγου, δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που τους οφείλονται, εντός του 2020. H δήλωσή του ήταν η εξής: 

«Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου».

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Η ομιλία του πρωθυπουργού, με τη μεγάλη είδηση για τα αναδρομικά, έγινε στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: 

 • Κύριε πρόεδρε πολύ σωστή η απόφασή σας να επιβάλετε την χρήση μάσκας στην αίθουσα της Ολομέλειας
 • Άβολη η χρήση μάσκας αλλά σωτήρια. Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς
 • 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η ελληνική πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που την υπερασπίστηκαν στην πρώτη γραμμή. Το οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και την ιστορική μνήμη.Πρώτη παρουσία μου στη Βουλή μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάπτυξης
 • Η απάντηση της Ευρώπης σε όσους αμφισβήτησαν τη δύναμή της να υπερνικά εθνικά ζητήματα
 • Η ενωμένη και αλληλέγγυη Ευρώπη ήταν ο νικητής μετά την 4ημερη συνεδρίαση
 • Από κανέναν δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου
 • Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ.
 • Η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες χώρες της συμφωνίας, με το υψηλότερο ποσό σε αναλογία με το ΑΕΠ
 • Οι στόχοι που είχαμε θέσει εξαρχής ως χώρα ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο
 • Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια μεγάλη εθνική πρόκληση: μια διαφορετική αντίληψη στο πώς εκμεταλλευόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Το κρίσιμο δεν είναι να προσφέρουμε μια ανακούφιση αλλά να μετατρέψουμε το NextGenereationEU σε NextGenerationHellas
 • Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων
 • Η στόχευση & κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται, με ασύντακτες διαδικασίες, πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν για πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα. Το σχέδιό μας θα είναι βασισμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη
 • Η κυβερνητική πλειοψηφία και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσουμε από μια διαδικασία σύντομης διαβούλευσης, πριν κατατεθεί το κυβερνητικό σχέδιο, ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις
 • Με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα καθιερώνεται ένα ευνοϊκό καθεστώς για μεταφορά καταθέσεων από το εξωτερικό στην Ελλάδα
 • Στην Πορτογαλία εφαρμόστηκε ένα παρόμοιο πλαίσιο και κάτι παρόμοιο θέλουμε να κάνουμε, για πιο ευκατάστατους ανθρώπους που θα μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.
 • Το 2ο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης των νοικοκυριών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

«Πυρά» από Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στη διαχείριση της οικονομίας. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, μεταξύ άλλων, να έρθει στη δημοσιότητα η «Έκθεση Πισσαρίδη» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια ως προ την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για μεγάλη ύφεση στην οικονομία λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στην οικονομία και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κόβει» 60% από τα αναδρομικά των συνταξιούχων που είναι υποχρεωμένη να καταβάλει, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα: 


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηταράκης: Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
Μηταράκης: Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τις συντάξεις, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ από εδώ και πέρα η ροπή για το ύψος των συντάξεων θα είναι μόνο θετική» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας.
Μηταράκης: Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις
Μητσοτάκης για «ΑΤΛΑΣ»: Η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων
Μητσοτάκης για «ΑΤΛΑΣ»: Η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων
Ομιλία του πρωθυπουργού στην παρουσίαση του προγράμματος ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», στο υπουργείο Εργασίας. Ο σχεδιασμός του προγράμματος.
Μητσοτάκης για «ΑΤΛΑΣ»: Η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων
Βρούτσης για αναδρομικά: Η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις
Βρούτσης για αναδρομικά: Η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις
O υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ήδη δόθηκε μία νέα επικουρική σύνταξη, δρομολογείται η νέα κύρια σύνταξη στο τέλος του έτους αλλά και η καταβολή των αναδρομικών 12 μηνών.
Βρούτσης για αναδρομικά: Η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις
Τριπλό πακέτο αναδρομικών για 1 εκατ. συνταξιούχους
Τριπλό πακέτο αναδρομικών για 1 εκατ. συνταξιούχους
Οι συγκεκριμένες παρτίδες αναδρομικών αφορούν επιστροφές από Δώρα, επικουρικές και από αυξήσεις επανυπολογισμού συντάξεων και αφορούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Τριπλό πακέτο αναδρομικών για 1 εκατ. συνταξιούχους
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρώνονται σήμερα σε 133.692 δικαιούχους
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρώνονται σήμερα σε 133.692 δικαιούχους
Σήμερα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται με εμβόλιμη πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους κατ΄εφαρμογή του νόμου 4670/2020.
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρώνονται σήμερα σε 133.692 δικαιούχους