fbpxΜητσοτάκης: Θα περιγράψω το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη | Economistas.gr
Skip to main content

Μητσοτάκης: Θα περιγράψω το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη

Μητσοτάκης: Θα περιγράψω το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης, λόγω της πανδημίας του κορονοιού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, λέγοντας πως γι' αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

«Θα μιλήσω συγκεκριμένα για το πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσον του ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια και πως θα περάσουμε στην άλλη όχθη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δικό μας αναπτυξιακό μας σχέδιο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

   Για τη ΔΕΘ-Helexpo, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να δει την κρίση, λόγω του κορονοϊού, ως ευκαιρία. Πρόσθεσε, ακόμα, πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Έκθεσης. Η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού μέρους και της πολιτικής δράσης ήταν ένας στόχος που είχε ήδη τεθεί και το πολιτικό Φόρουμ να καθιερωθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της ΔΕΘ. Έκανε, επίσης, αναφορά στις επιπτώσεις που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας στη ΔΕΘ και την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

   Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "έργο πνοής" για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας πως μέσα σε έναν χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης. Είπε, μάλιστα, ότι δεν γνωρίζει άλλη πόλη στην Ευρώπη που να είναι αντιμέτωπη με μια τέτοια τεράστια ευκαιρία και τόνισε πως η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι το πιο σημαντικό έργο στον πυρήνα της Θεσσαλονίκης

   Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ανέφερε ότι στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης. Μίλησε για την οικονομική ζημιά στη ΔΕΘ-Helexpo από την πανδημία και παρατήρησε πως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν αισιόδοξα πλάνα για την ανάπτυξη της, όπως το έργο της ανάπλασης. Για το Thessaloniki Helexpo Forum είπε ότι σημειώνει επιτυχία και ίσως καθιερωθεί ως θεσμός.

   Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας με τον χαιρετισμό που καθιερώθηκε λόγω πανδημίας. Μάσκες φορούσαν όλοι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo, στην οποία παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

   Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της ΔΕΘ και ο κ. Τζήκας του έδειξε σε μακέτα τη μορφή που θα πάρουν μετά την ανάπλαση.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Καταρχάς χαίρομαι πολύ που είμαι στη Θεσσαλονίκη, σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία. Θεώρησα πολύ σημαντικό, παρά την ακύρωση της Έκθεσης, να βρίσκομαι στην πόλη και να εκκινήσει η φθινοπωρινή πολιτική χρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο, εκφώνηση της ομιλίας μου, συνέντευξη Τύπου και βέβαια χαίρομαι διότι καταφέραμε, καταφέρατε, να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση της ΔΕΘ, μέσα από ένα φόρουμ διαλόγου, το οποίο εύχομαι και ελπίζω ότι θα καθιερωθεί πια και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης. 

Διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε -το είχαμε πει και στο παρελθόν- ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στην πολιτική σημειολογία της Έκθεσης. Και νομίζω η διάκριση μεταξύ του αμιγώς εμπορικού της τμήματος, αλλά και της πολιτικής δράσης που τη συνοδεύει, ήταν ένας στόχος τον οποίον είχαμε θέσει, επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή σε αντίξοες συνθήκες, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε ως κεκτημένο. 

Και είναι πολύ σημαντικό ότι και η κυβέρνηση συνολικά, εκπροσωπείται όπου είναι εφικτό με φυσική παρουσία των Υπουργών, το θεωρώ σημειολογικά σημαντικό και πιστεύω ότι αυτό το Forum κάνει τα πρώτα του βήματα τώρα και θα καθιερωθεί ως ένα σημαντικό σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και παρουσίασης κυβερνητικών και προγραμματικών δεσμεύσεων για την επόμενη χρονιά, πέρα και πάνω από την καθιερωμένη ομιλία του Πρωθυπουργού. 

Τώρα, ως προς τα ζητήματα που αφορούν αυτή καθαυτή την εταιρεία και την Έκθεση. Γνωρίζετε ότι έχετε τη στήριξη του μετόχου και του Υπουργείου για να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη χρονιά και θα την ξεπεράσουμε, θα επανέλθουμε σε κανονικότητα, ελπίζω από το 2021, το είπατε και εσείς,κανείς κλάδος δεν έχει χτυπηθεί περισσότερο παγκόσμια από τον κλάδο των εκθέσεων. Και βέβαια, οι εκθέσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομική δραστηριότητα της ίδιας της εταιρείας, αφορούν και την οικονομική δραστηριότητα της πόλης, η οποία και αυτή έχει πληγεί από το γεγονός ότι δεν διοργανώθηκε η Έκθεση και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο προωθούμε διαδικτυακές λύσεις, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε ζωντανή και την φυσική παρουσία. 

Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου όλες οι εκθέσεις θα διεξάγονται μόνο διαδικτυακά, θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι ένας τόπος συνάντησης, ειδικά για τη Διεθνή Έκθεση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με χαρακτηριστικά, βέβαια, της Έκθεσης τα οποία πια θα είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία είχε στο παρελθόν. Ας δούμε, λοιπόν, αυτήν την κρίση ως μία ευκαιρία να ξανασκεφτούμε συνολικά και το μοντέλο της ίδιας της Διεθνούς Έκθεσης. 

Τώρα, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος και το αναγνωρίζεται και εσείς τον τελευταίο χρόνο, ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό, αλλά και τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό και την Μαρία Αντωνίου, υπήρξε μία εξαιρετική συνεργασία και να φτάσουμε μέσα σε ένα χρόνο να κάνουμε πράγματα τα οποία θα χρειαζόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες πολλά έτη για να ολοκληρωθούν.

 

Και νομίζω και ως προς το κανονιστικό μέρος των κινήσεων που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πολιτεία, αλλά και από το Δήμο, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μία παρέμβαση η οποία είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική. Εγώ δεν γνωρίζω άλλη μεγάλη πόλη στην Ευρώπη η οποία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη ευκαιρία. Δηλαδή μία σημαντική αστική ανάπλαση στο κέντρο ακριβώς της πόλης. Η οποία θα συνδυάσει διαφορετικές δράσεις εκθεσιακές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικες, ψυχαγωγικες και θα δημιουργήσει στο κέντρο της πόλης ένα σημείο αναφοράς για το οποίο όλη η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανη. 

 

Αυτό είναι ένα έργο πνοής -για εμένα ίσως το σημαντικότερο έργο το οποίο αφορά τον πυρήνα του κέντρου της πόλης- με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2026, με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, είναι ένα έργο το οποίο χαίρομαι που διαπιστώνω, το αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς της πόλης. Όχι μόνο η έκθεση, έχει τη στήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας, πιστεύω και όλων των λογικών πολιτικών δυνάμεων, καθώς αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την πόλη. 

 

Να πω με αυτή την ευκαιρία, όπως είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω και πριν από μία εβδομάδα, ότι όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Θεσσαλονίκης, όπως είχαμε δεσμευτεί πέρσι, έχουν τρέξει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, αλλά αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το εμβληματικό έργο. Θα δούμε και θα εξετάσουμε τους τρόπους χρηματοδότησης, θα εμπλακεί και το Υπουργείο Ανάπτυξης σε αυτήν την προσπάθεια για να δούμε τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, το ζήτημα είναι το βέλτιστο εκείνο σχήμα το οποίο θα μας επιτρέψει να τρέξουμε το έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. 

 

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα, θα έχω την ευκαιρία το βράδυ να κάνω μία διαφορετική ομιλία από τις συνηθισμένες, σε ένα πολύ μικρότερο ακροατήριο, καθώς αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες της εποχής. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη. Είμαστε στο μέσο, αυτή τη στιγμή, ενός ορμητικού ποταμού. Η κοινωνία αναζητά σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια για το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη βραχυπρόθεσμη δυσκολία, πώς θα περάσουμε στην άλλη όχθη, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αναπτυξιακό μας σχέδιο. Και αυτός ο συνδυασμός βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου αποτυπώνεται ακριβώς στην Έκθεση. 

 

Το Forum είναι η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας κρίσης και το κάνατε πολύ καλά και συγχαρητήρια για αυτό. Το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Όσο εστιασμένοι είμαστε στο να απαλύνουμε τον πόνο της κοινωνίας η οποία αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, άλλο τόσο εστιασμένοι είμαστε στις μεσομακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης και αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται με πολύ εμβληματικό τρόπο από το project της ανάπλασης της ΔΕΘ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

12 μέτρα ύψους 6,8 δις για την ενίσχυση της Οικονομίας εξήγγειλε ο Μητσοτάκης -Ποια είναι
12 μέτρα ύψους 6,8 δις για την ενίσχυση της Οικονομίας εξήγγειλε ο Μητσοτάκης -Ποια είναι
-Η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ -Για ποιους καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ -Μειωμένος ΦΠΑ για έξι ακόμη μήνες σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και τουριστικές επιχειρήσεις -Παρατείνονται για 2 ακόμη μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν
12 μέτρα ύψους 6,8 δις για την ενίσχυση της Οικονομίας εξήγγειλε ο Μητσοτάκης -Ποια είναι
Μητσοτάκης: 6 παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Αμυνας -Αγορά Rafale, φρεγατών, προσλήψεις ΕΠΟΠ
Μητσοτάκης: 6 παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Αμυνας -Αγορά Rafale, φρεγατών, προσλήψεις ΕΠΟΠ
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις που όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.
Μητσοτάκης: 6 παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Αμυνας -Αγορά Rafale, φρεγατών, προσλήψεις ΕΠΟΠ
ΣΥΡΙΖΑ: Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια
ΣΥΡΙΖΑ: Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια
Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια