Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένη η πρότασή μας

NEWSROOM
Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένη η πρότασή μας
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η πρόταση που καταθέσαμε, πέρα από το ότι είναι κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που καταθέσαμε από τον Μάρτιο με τα δύο προγράμματα "Μένουμε Όρθιοι" σήμερα η ύφεση θα ήταν χαμηλότερη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Είπε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε χτες είναι αναγκαίες γιατί πρώτον, διασώζουν την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και, δεύτερον, γιατί σε κρίσιμες στιγμές αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει γιατί αν δεν το κάνει κινδυνεύει να βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Σημείωσε ότι η απάντηση είναι πως ναι, μπορούν να ξοδευτούν τώρα χρήματα, γιατί υπάρχουν και γιατί υπάρχει και πρόσβαση στις αγορές. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, έχουν άλλο πολιτικό σχέδιο», είπε για την κυβέρνηση, θέτοντας το ερώτημα τι νόημα έχει να διατηρηθούν τα «πυρομαχικά» αν είναι να έχει διαλυθεί η οικονομία εν τω μεταξύ. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα «πυρομαχικά» να χρησιμοποιηθούν για διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις που θα έχουν αντέξει, «αυτή είναι η ανοσία αγέλης».

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε», σημείωσε. Ειδικότερα, είπε ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

Τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν τα υλοποιήσει το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, που «είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί», το οποίο έχει ως εξής:

1) Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

2) Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

3) Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση (κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση).

4) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

5) Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

6) Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

7) Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.

8) Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

9) Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ (η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους).

10) Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

11)Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

«Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι «Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας».

Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: «Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί». Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε αναφορικά με πιθανές εκλογές ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού και η κρίση στα ελληνοτουρκικά πιθανώς να ζητούσε εκλογές υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο όμως να το κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το χθεσινό καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας. «Έχει μεγάλες αδυναμίες ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία, τα είδαμε και επί ημερών μας, φέραμε όμως ένα σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας αλλά η κυβέρνηση το έριξε στον κάλαθο των αχρήστων», είπε, σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε μια καλύτερη επικοινωνία αλλά όχι αποτέλεσμα», αναφερθείς και στην περίπτωση της Εύβοιας. «Χτες δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ενώ περιμέναμε το μέτωπο της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί είχαν ενημερωθεί οι πολίτες, δεν ξέρω τι επίπεδο ενημέρωσης είχαν οι πολίτες στην Καρδίτσα...». Σημείωσε ότι «πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ».

«Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ειδικότερα ότι «η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από πιο δύσκολες στιγμές διακυβέρνησης, μου δίνει τη βεβαιότητα ότι όχι απλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δύσκολη ευθύνη σήμερα, αλλά ότι είναι πραγματικά σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα και την κοινωνία το γεγονός ότι ανέλαβε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ώρα αυτής της κρίσης που χρειαζόταν τα ακριβώς αντίθετα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικές πολιτικές».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ιστορική ατυχία, είναι ένα ιστορικό ατύχημα αυτό, γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να βαθύνει την αναδιάρθρωση και στην αγορά και την εργασία». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι ξανά ώριμο τέκνο της ανάγκης ενός λαού που βρίσκεται αυτή τη φορά στο έλεος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έρχεται».

«Το κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε τη μετάβαση στις ΑΠΕ, να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά να προχωρήσουμε με όρους δικαιοσύνης, να μην αφήσουμε μεγάλα κομμάτι του πληθυσμού στο περιθώριο», τόνισε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Είπε ότι είναι κοινός τόπος των πολιτικών δυνάμεων η πράσινη μετάβαση, όμως η συζήτηση αυτή θα είναι ευκαιρία να φανεί ποιος μιλά από προοδευτική και ποιος από συντηρητική σκοπιά.

«Κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από ό,τι η ΝΔ και μάλιστα μαζέψαμε και τα ασυμάζευτα των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το πώς θα απαντούσε σε αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, για το τι θα γινόταν αν κυβερνούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε γεμάτα τα ταμεία», «είχαμε να παλέψουμε με την οικονομία σε ασφυξία, με τα ταμεία άδεια που παραλάβαμε, με υψηλά πλεονάσματα, χωρίς πρόσβαση σε αγορές», ότι σε συνθήκες μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε συντάξεις και τον κατώτερο μισθό, μείωσε την ανεργία. «Να σας πω τι θα γινόταν: Εμείς δεν θα κάναμε μπίζνες με αναθέσεις και ιδιώτες» είπε ο κ. Τσίπρας. Θα αξιοποιούσαμε την κρίση ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία, «ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα ήταν σήμερα σε απόγνωση, η ανεργία δεν θα είχε εκτοξευτεί, η ύφεση δεν θα ήταν εκεί που είναι». Σχολίασε δε, λέγοντας, ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει τη δικαιολογία δια πάσα νόσον, ότι 'δεν φταίω εγώ, φταίει η πανδημία'. Ο λαός ήδη έχει αρχίσει να κρίνει και να συγκρίνει, παρά την εικονική πραγματικότητα που δείχνουν ΜΜΕ που έχουν χρηματοδοτηθεί», τόνισε.

«Μην προκαθορίζετε ότι θα έχουμε μια δεξιά μετατόπιση του εκλογικού σώματος», είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Για τον μετασχηματισμό του κόμματος, τόνισε ότι «κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα όλο το διάστημα μετά τις εκλογές κι αν δεν ήταν η πανδημία που καθήλωσε τη δια ζώσης επαφή, θα είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα».

«Είναι σαφές ότι οι αλλαγές που κάνουμε δεν εξαντλούνται στο αισθητικό μέρος (σ.σ. αναφορά στην αλλαγή του λογότυπου του κόμματος), αφορούν και πρόσωπα - και η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε αυτή την προσπάθεια διεύρυνσης, αλλά να αποκτήσει αυτή η προσπάθεια και κοινωνικά χαρακτηριστικά». Επισήμανε ότι στόχος είναι η διεύρυνση να έχει βάθος και στην κοινωνία, όχι μόνο σε στελέχη, να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα, «να έρθουμε σε επαφή με την πραγματική κοινωνία και να αποκτήσουμε και στελέχη από αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ