fbpxΣύνοδος Κορυφής: Έντονη αποδοκιμασία για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας | Economistas.gr
Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής: Έντονη αποδοκιμασία για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής: Έντονη αποδοκιμασία για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Την έντονη αποδοκιμασία της «για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» εκφράζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ζητούν από την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου, της 2ας Οκτωβρίου.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν αίτημα της Ελλάδας να συμπεριληφθεί η Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων, καθώς το ζήτημα δεν βρισκόταν στην ημερήσια ατζέντα.

Το κείμενο των συμπερασμάτων έχει ως εξής:

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Μητσοτάκης: «Αν συνεχίσει η Τουρκία να προκαλεί τα μέτρα θα είναι επώδυνα»

«Το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν να συζητηθεί και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου. «Πρόσθεσε, δε, ότι ζητήσαμε να υπάρχει στα συμπεράσματα η διατύπωση για δυσαρέσκεια της Ευρώπης για τις κινήσεις της Τουρκίας και τις έρευνες με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες.
Όπως είπε, η Ελλάδα έθεσε ζήτημα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η ΕΕ δεν παίρνει γρήγορα αποφάσεις, αλλά όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει, τόσο χώρες πιο σκεπτικές θα πείθονται ότι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «Αν συνεχίσει η Τουρκία να προκαλεί τα μέτρα θα είναι επώδυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας «για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή» και επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, «αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους».

Επανέλαβε επίσης ότι η Ευρώπη δεν προχωράει ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις και τόνισε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη η πορεία από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο. «Και μπορεί να είναι η ΕΕ πιο συγκεκριμένη για το τι μπορεί να κάνει με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Ορούτς Ρέϊς. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, υπονοώντας ότι η Άγκυρα τελικά θα αλλάξει στάση, αλλά προειδοποίησε λέγοντας: «Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες-Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου
Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες-Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου
Οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το Ταμείο Ανάκαμψης για την από κοινού χρηματοδότηση των χωρών της ΕΕ.
Σύνοδος Κορυφής: Παραμένουν οι διαφωνίες-Νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου
Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής - Η στάση Μητσοτάκη
Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής - Η στάση Μητσοτάκη
Στις Βρυξέλλες μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής - Η στάση Μητσοτάκη
Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα θέτει ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα θέτει ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία
Η Τουρκία θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου Κορυφής με το κλίμα να είναι βαρύ μετά την έξοδο του Oruc Reis, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται αποφάσεις για άμεση επιβολή κυρώσεων.
Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα θέτει ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκία
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκία
Reuters: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για σκληρή στάση της ΕΕ
Reuters: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για σκληρή στάση της ΕΕ
Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας σε Aνατολική Μεσόγειο και Βαρώσια.
Reuters: Ελλάδα και Κύπρος πιέζουν για σκληρή στάση της ΕΕ