Δένδιας για Τουρκία: Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ

NEWSROOM
Δένδιας για Τουρκία: Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Μηνύματα σε ΕΕ και Τουρκία απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2021.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την Τουρκία ανέφερε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιθυμούσαμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Ξεκαθάρισε πως «παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και τόνισε πως «η τουρκική Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει το διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αυτή η επιλογή της Τουρκίας θα πρέπει να έχει διάρκεια. Να μην είναι ευκαιριακή. Να συνιστά χαρακτηριστικό επιλογής πολιτικής, όχι σημαία ευκαιρίας».

Κατέστησε σαφές πως «δεν υπαγορεύεται από την οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση. Υπαγορεύεται από τη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και εκπτώσεις δεν χωρούν ανεξαρτήτως υπουργού, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, ανεξαρτήτως στάσης άλλων χωρών, ανεξαρτήτως στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτως στάσης οιουδήποτε…»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «διαπιστώνουμε, όχι πλέον μόνο εμείς, αλλά και μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός, συνδυάζεται πλέον με έναν έντονο αναθεωρητισμό, έναν νέο-οθωμανικό έντονο ισλαμισμό, με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός του κράτους Δικαίου».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλος της Τουρκίας σε όλη την περιοχή και στην «υποδαύλιση του θρησκευτικού φανατισμού στην καρδιά της Ευρώπης, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την προσπάθεια διεμβολισμού του ΝΑΤΟ, την απόπειρα δημιουργίας μιας νέας τουρκικής "Γιάλτας", την απειλή με πόλεμο κατά κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ εάν ασκήσει το δικαίωμά του για επέκταση των χωρικών του υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την στρατιωτικοποίηση ως μέθοδο επίλυσης διαφορών, η μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τεμένη».

Ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τη στάση της ΕΕ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι υπαγορεύουμε στα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη και εκείνα υπακούουν. Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση, από τις ομάδες εργασίας, τα Υπουργικά Συμβούλια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Ανέφερε πως «πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, σταθερά με υπομονή, με επιμονή».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δυστυχώς η ΕΕ αρχίζει να αντιλαμβάνεται αλλά αργεί, διστάζει και μερικές φορές και οπισθοδρομεί. Οφείλει όμως η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη. Να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, για την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών. Για την προάσπιση του κράτους Δικαίου, και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που είναι το θεμέλιο αυτού του μοναδικού εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στις «φωνές εντός της ΕΕ που λένε πως "δεν πρέπει να χαθεί η Τουρκία… " ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ενθάρρυνσης "στο μη φιλοευρωπαϊκό, μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας" αντίθετα η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μένουν μετέωροι».

Ο κ. Δένδιας, υπενθύμισε πως η «η ΕΕ δημιουργήθηκε για να εξαλείψει από την Ευρώπη τον πόλεμο. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας» και αναρωτήθηκε «ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου».

Σε ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα «γιατί οι βουλευτές της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για απόφαση κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ» απάντησε ότι «χρειάζεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου να πειστούν και τα 26 μέλη κράτη γιατί χρειάζεται ομοφωνία για να επιβληθούν κυρώσεις. Το πώς σκέφτομαι το ξέρετε γιατί έχουμε τακτικές ενημερώσεις. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν απόλυτη γνώση το που πήγαιναν τα πράγματα. Δεν υπήρξε ψευδαίσθηση. Το γνωρίζαμε θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγην καθόλου από τα κράτη που εξέφρασαν αυτές τις αντιδράσεις. Τις είχαμε εξατομικεύσει πολύ καιρό πριν».

ΣΧΕΤΙΚΑ