Διερευνητικές με Τουρκία στις 25/1 - Το μήνυμα της Αθήνας

NEWSROOM
Διερευνητικές με Τουρκία στις 25/1 - Το μήνυμα της Αθήνας
Φώτο: Shutterstock

Ο 61ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021 με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται την πρόσκληση.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για «γκρίζες ζώνες» και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Παράλληλα, με την εισήγηση του Νίκου Δένδια αρχίζει σήμερα, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζει πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, καθώς η Τζέιν Χολ Λουτ είχε τη Δευτέρα συναντήσεις στην Κύπρο τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.

ΣΧΕΤΙΚΑ