Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αντιμετώπιση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως παγκόσμιου αγαθού, ξεκίνησε η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

NEWSROOM
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αντιμετώπιση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως παγκόσμιου αγαθού, ξεκίνησε η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με συνθήματα όπως «ο αγώνας για εμβόλια για όλους είναι η μάχη της εποχής μας» και «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα», η εκστρατεία της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στόχο «να ενημερώσει για τις ανισότητες που προκαλούνται από την διανομή των εμβολίων, καθώς επίσης και για τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα που πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης», γράφει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τους περιορισμούς που προκύπτουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευρεία παραγωγή εμβολίων και την έγκαιρη διανομή τους σε όλους», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με την οποία «κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς».

«Δυστυχώς, η ισότητα πρόσβασης στα εμβόλια δεν ισχύει ούτε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Παλιότεροι μηχανισμοί σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και του TRIPS έχουν αποτύχει. Νέοι μηχανισμοί όπως ο COVAX δεν λειτούργησαν. Ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσουμε τον κόσμο και να επαναφέρουμε τη ζωή σε φυσιολογικό επίπεδο είναι να ανακαλέσουμε την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εμβόλια και φάρμακα COVID-19 και να διατίθενται ελεύθερα για όποιον είναι ικανός να τα κατασκευάσει», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κατερίνα Κονέτσνα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτένγκα, κάνει έκκληση να αρθούν οι περιορισμοί της πατέντας και να μοιραστεί η τεχνολογία εμβολίων. «Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων και να βγούμε πιο γρήγορα από αυτήν την πανδημία. Αυτό ζητά η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών #NoProfitOnPandemic. Με αυτήν την εκστρατεία, δίνουμε βαρύτητα στο #VaccineEquality».

Τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας -ένα σύνολο δικαιωμάτων που ρυθμίζονται από εθνικές και διεθνείς συμφωνίες και δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα προϊόντα τους- παρεμποδίζουν άμεσα την παραγωγή των εμβολίων κατά της Covid-19, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη εμβολίων, σημειώνεται στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο «η Oxfam αναφέρει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 43% της παγκόσμιας παραγωγής. Δεν ισχύει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους, αλλά οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν και μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση να βγάλουν χρήματα με την συμφωνία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΣΧΕΤΙΚΑ