fbpxΚεφαλογιάννης: Θα επιλέξουμε με βάση το κόστος την πρόταση διαδρομής για την σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας | Economistas.gr
Skip to main content

Κεφαλογιάννης: Θα επιλέξουμε με βάση το κόστος την πρόταση διαδρομής για την σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας

Κεφαλογιάννης: Θα επιλέξουμε με βάση το κόστος την πρόταση διαδρομής για την σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για το σιδηρόδρομο, για μας είναι βασική προτεραιότητα και ειδικά φέτος που είναι έτος σιδηροδρόμου να σας πω ότι η δυτική Μακεδονία μπαίνει στο χάρτη των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης στην συνέντευξη τύπου ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κοζάνη και την Καστοριά.

Αναφερόμενος στο θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αλβανίας μέσω Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής - Πόγραδετς, τόνισε ότι «υπάρχει μόνο μια μελέτη βιωσιμότητας και ότι πρόθεση του υπουργείου αλλά και του ΟΣΕ είναι να εξετάσουν την βέλτιστη δυνατή οικονομοτεχνική λύση». Υπογράμμισε ότι η διαδρομή προς Πόγραδετς μέσω Φλώρινας Κρυσταλλοπηγής είναι «η πιο χρονοβόρα και η πιο κοστοβόρα από τις άλλες δύο προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε ένα έργο που θα τελειώσει σε πάνω από 10 χρόνια η ένα έργο που θα γίνει αρκετά νωρίτερα» αναρωτήθηκε ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάτι οριστικό σε ότι αφορά την διαδρομή. «Ξεκινάμε από μηδενική βάση και ότι η μελέτη που περιλαμβάνει και ζητήματα κόστους θα μας δείξει την βέλτιστη διαδρομή, την οποία στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε με τον ΟΣΕ και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στους πολίτες».

Ανακοίνωσε ότι το κομμάτι της διασύνδεσης Κοζάνης -Σιάτιστας -Καλαμπάκας θα μπει στον Στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν ενταγμένη στον Στρατηγικό σχεδιασμό των σιδηροδρομικών δικτύων το 2014 και απεντάχθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019».

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των υδατοδρομίων υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση απλούστευε τις διαδικασίες αδειοδότησης και κάλεσε τον δήμο Καστοριάς αλλά και την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας «να φέρουν προς αξιολόγηση τις μελέτες τους για την ίδρυση υδατοδρομίων προκειμένου να τρέξει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση» για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης είχε αναφέρει ότι στις προτάσεις της Περιφέρειας περιλαμβάνονται τέσσερις λίμνες όπως του Πολυφύτου στην Κοζάνη, της Καστοριάς, της Βεγορίτιδας στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας και της Πρέσπας στην ΠΕ Φλώρινας για την δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων που αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού της περιοχής.

Ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο ενώ στην συνέχεια επισκέφτηκε το Δημαρχείο της πόλης όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη. Στις συναντήσεις παρόντες ήταν ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλία Τσίπρα -Ράμα για περιουσίες και μειονότητες
Συνομιλία Τσίπρα -Ράμα για περιουσίες και μειονότητες
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, συζήτησαν τον νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και τον νόμο για τις μειονότητες.
Συνομιλία Τσίπρα -Ράμα για περιουσίες και μειονότητες
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ και η διμερής συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ράμα.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ράμα
Υπεγράφη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας
Υπεγράφη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας
Το ΠΣΣ υπεγράφη στην Αθήνα από τον διευθυντή της διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ, και τον γενικό διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, Florian Kali.
Υπεγράφη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας
Το μήνυμα του πρωθυπουργού σε Σκόπια και Αλβανία
Το μήνυμα του πρωθυπουργού σε Σκόπια και Αλβανία
Ηγετική θέση διεκδικεί εκ νέου στα Βαλκάνια η Ελλάδα όπως κατέστησε σαφές χθες ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στο 4ο Thessaloniki Summit, ειδικά στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού σε Σκόπια και Αλβανία
Στην Χάγη Ελλάδα και Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Στην Χάγη Ελλάδα και Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ
«Εχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο Ν. Δένδιας.
Στην Χάγη Ελλάδα και Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα
Στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα
Θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό.
Στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα