Μυρσίνη Ζορμπά: Το Νεώριο Μόρο δεν πέρασε στο υπερ-ταμείο

NEWSROOM
Μυρσίνη Ζορμπά: Το Νεώριο Μόρο δεν πέρασε στο υπερ-ταμείο
Φωτογραφία: Intime News

Κατηγορηματικά διέψευσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά πως το ακίνητο Νεώριο Μόρο στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, το οποίο έχει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Όλγας Κεφαλογιάννη, η κα Ζορμπά ανέφερε πως το ακίνητο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) από το 1979 . Από το 2003 η ΚΕΔ το είχε παραχωρήσει στο Δήμο Χανίων για τη δημιουργία Κέντρου Ιστιοπλοΐας, υπό τον όρο της σχετικής έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού και της καταβολής ανταλλάγματος ίσου με ποσοστό 4% επί της αξίας του ακινήτου από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων.

Η διαχείριση του ακινήτου πέρασε στην ΕΤΑΔ όταν το 2011 η ΚΕΔ απορροφήθηκε από την ΕΤΑΔ κι ώς εκ τούτου δεν υπήρξε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Όπως ανέφερε η υπουργός στη Βουλή, το 2005 το μηνιαίο μίσθωμα ορίσθηκε στο ποσό των 735 ευρώ μετά την αποκατάσταση του κτίσματος, ενώ κατά το ίδιο έτος η ΚΕΔ ενέκρινε την λειτουργία εντευκτηρίου - κυλικείου.

Το 2010 η χρήση του Νεωρίου Moro παραχωρήθηκε από τον Δήμο Χανίων στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο με την πρόβλεψη ότι το μίσθωμα θα καταβάλλεται στην ΚΕΔ.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕΣΥΠ, το μόνο που συνέβη είναι ότι η ΕΤΑΔ απλοποίησε τη διαδικασία καταβολής του μισθώματος, ζητώντας να κατατίθεται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό αντί να καταβάλλεται μέσω της τοπικής Εφορείας προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι εφορίες ως εισπρακτικός μηχανισμός.

Η κα Ζορμπά τόνισε επίσης πως πολύ σύντομα θα εκδοθεί κατάλογος ακινήτων πολιτιστικής σημασίας τα οποία θα εξαιρεθούν από τη μεταβίβασή τους στο υπερταμείο, ενώ ανέφερε πως ακίνητα αρχαιολογικής αξίας δεν μπορούν να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και νομικά είναι αδύνατη η μεταβίβασή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ