Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τι συζήτησαν, όλο το παρασκήνιο

NEWSROOM
συνάντηση Μητσοτάκης και Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο διάλογος στο ανώτατο επίπεδο και η αποκατάσταση της ανοιχτής γραμμής Μητσοτάκη – Ερντογάν, που εκτιμάται ότι αποκαταστάθηκε μετά την συνάντηση των δύο, στις Βρυξέλλες, δίνει έναν διαφορετικό και πιο αισιόδοξο τόνο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία συνάντησή τους, και τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με τους διαύλους επικοινωνίας για ένα διάστημα να είναι εντελώς κομμένες, όλα δείχνουν ότι περνάμε σε μια πιο ήρεμη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτό που ήταν ζητούμενο για την ελληνική πλευρά, πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «έγινε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι». Είναι δεδομένο πως αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται πολλά ακόμα να συμβούν και κυρίως η Τουρκία να αποκτήσει αξιοπιστία και η αποκλιμάκωση να έχει συνέχεια και συνέπεια λόγων και έργων. «Αν και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες μας παραμένουν, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Ο διάλογος, συνεπώς, είναι πάντοτε σημαντικός», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά το τέλος της συνάντησης.

Κι αν το αποτέλεσμα των συζητήσεων που προηγήθηκε ζέστανε την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών, η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε αμήχανα. Στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο, με το πάγο στις σχέσεις των δύο χωρών να αποτυπώνεται ανάγλυφα στη γλώσσα του σώματος. Δεν αντάλλαξαν χειραψία –έκαναν το χτύπημα του αγκώνα, στα χρόνια του κορωνοϊού- και οι κάμερες επιτράπηκε να παραμείνουν μόνο 43 δευτερόλεπτα για να απαθανατίσουν την στιγμή. Η συζήτηση που ακολούθησε, όμως, βοήθησε να σπάσει ο πάγος.

Διαβάστε όλο το άρθρο για το τι συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί 50 λεπτά καθώς και όλο το παρασκήνιο στο iefimerida.gr εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ