fbpxΤσίπρας: Μήνυμα από την Κρήτη, προς τους πολίτες να εμβολιαστούν | Economistas.gr
Skip to main content

Τσίπρας: Μήνυμα από την Κρήτη, προς τους πολίτες να εμβολιαστούν

Τσίπρας: Μήνυμα από την Κρήτη, προς τους πολίτες να εμβολιαστούν
EUROKINISSI/ ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Μήνυμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν και προς την κυβέρνηση να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες, έστειλε από το Ηράκλειο, όπου συνεχίζει τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αγωνία του για την εξέλιξη της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως «απαιτούνται μέτρα που θα προλάβουν την επιδείνωση και την έκρηξη της πανδημίας και όχι να τρέχουμε πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων με lockdown που θα είναι καταστροφικά μέσα στην τουριστική περίοδο».

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εκτιμώντας ότι μετά την κρίση που βίωσε η χώρα «κάποιοι κλάδοι της οικονομίας θα είναι δύσκολο να ανακάμψουν, καθώς υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από την πανδημία αλλά ταυτόχρονα έλλειμμα σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης ώστε να στηριχθούν για να ανακάμψουν».

Σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης που κατέθεσε κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «η χώρας μας ήταν η μοναδική για την οποία υπήρξαν σημαντικές παρατηρήσεις, και εκλήθη να κάνει τροποποιήσεις» καθώς «ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πολύ μεγάλο κίνδυνο να μείνει εκτός χρηματοδότησης, η μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων, διότι το σκέλος δανεισμού θα περάσει μέσω των συστημικών τραπεζών». Επισήμανε δε ότι οι προϋποθέσεις για δανεισμό από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θέτουν εκτός δανεισμού το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς από τις «700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσβαση έχουν μόνο 25 χιλιάδες καθώς οι υπόλοιπες επιχειρήσεις για να δανειστούν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη το δανεισμό».

Μια τέτοια εξέλιξη είπε ο Αλέξης Τσίπρας προς τους φορείς του Ηρακλείου «δεν δημιουργεί όρους συμπεριληπτικής ανάπτυξης και εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθούμε τα επόμενα χρόνια μπροστά σε ένα επόμενο κύμα οικονομικής δυσπραγίας και λουκέτα επιχειρήσεων στη χώρα μας, με τρομακτικές συνέπειες στην αύξηση της ανεργίας, που θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο».

«Μια δημοσιονομική προσαρμογή εννέα μονάδων, είναι μια σκληρή προσαρμογή»

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προβλέπει, όπως είπε, από το έλλειμμα 7% που καταγράφεται το 2021 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2023, είπε πως «μια δημοσιονομική προσαρμογή εννέα μονάδων, είναι μια σκληρή προσαρμογή». «Οι ιθύνοντες λένε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης, που μακάρι να έρθουν αλλά είμαστε επιφυλακτικοί, και επιπλέον θα έρθει μέσα από την απότομη απόσυρση των μέτρων στήριξης από το 2022» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια πίεση στην αγορά και την οικονομία και πως «είναι κρίσιμο να υπάρξει το αίτημα μιας πιο ομαλής προσαρμογής, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο ακαριαία και ακραία μετάβαση».

Το πλαίσιο αυτό είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο να διεκδικηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος μιας ομαλότερης μετάβασης σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και όχι μια απότομη μετάβαση που θα δημιουργήσει τεράστια διάρρηξη στην κοινωνική συνοχή. Πέραν της ανησυχίας για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον κόσμο της εργασίας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια βίαιη διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του 8ωρου.

«Θεωρώ ότι είναι πολιτική επιλογή, που όχι μόνο διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή αλλά μια πολιτική επιλογή η οποία στο τέλος της ημέρας θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες οφείλει, εκτός από το να επενδύσει στη καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση ή το νέο παραγωγικό μοντέλο, να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και το ανθρώπινο δυναμικό». Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε πριν τη σύσκεψη βόλτα σε κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου όπου μίλησε με πολίτες, ενώ ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη, με ομιλία στις 8:00 το βράδυ στην προβλήτα του Μικρού Κούλε του Ηρακλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της».
Τσίπρας: Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του
«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. σε εξοπλιστικά;
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. σε εξοπλιστικά;
Η Συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση «δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων», «δεν είναι "ιστορική" αλλά ανισοβαρής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. σε εξοπλιστικά;