fbpxΤσίπρας: Θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής | Economistas.gr
Skip to main content

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Τσίπρας: Θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Φωτογραφία: Eurokinissi

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε «δεσμεύομαι αν τον επόμενο χρόνο γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ΕΒΕ και θα ανοίξουμε παράλληλο μηχανογραφικό για όσους δεν μπήκαν στο πανεπιστήμιο το 2021 λόγο της ΕΒΕ. Θα είναι προσβάσιμα τα πανεπιστήμια που δεν ήταν γι αυτούς λόγο της ΕΒΕ».

Για ιδεοληψία και αλαζονεία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και του καταλόγισε ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στους άλλους τομείς της πολιτικής του, αυτό που επιδιώκει είναι την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στρέφοντας προσωπικά τα πυρά του στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας, τους κατηγόρησε ότι «έχουν άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και της διαδικασίας των εξετάσεων».

Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 45 λεπτά αλλά δεν μίλησε για την ουσία, ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα δραματικό δίλημμα: αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να πάνε σε ένα αμφιβόλου αξίας κολλέγιο». Σημείωσε ότι λόγω της κρισιμότητας του θέματος στη σημερινή του ομιλία περιορίζεται στην Παιδεία και προσέθεσε «θα βρούμε χρόνο να μιλήσουμε για την πανδημία που βρισκόμαστε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο αλλά και για τα θέματα ισονομίας που δεν τηρείτε».

Συνεχίζοντας ανέφερε «Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας ότι έχουν άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και των εξετάσεων. «Πήγατε στο κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό δόλο και δολοπλοκία γιατί όπως ανέφερε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» και ρώτησε: «θα διορθώσετε αυτή την αδικία;».

Βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

Να κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες και ελπίδες. Όπως λοιπόν, κάναμε και το κάναμε πράξη με αυτούς που εσείς απολύσατε το 14 και τους επαναπροσλάβαμε όταν γίναμε κυβέρνηση. Η αποκατάσταση αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου! Σας το λέω, η εκτίμησή μου είναι ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις. Μιλάω με ευθύτητα ειλικρίνεια και αίσθηση ευθύνης, προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά δικαιοσύνης!

Με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση αν σε ένα χρόνο από σήμερα συμβεί αυτό, αν μέσα στον επόμενο χρόνο έχουμε πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε πολιτική αλλαγή, δεσμευόμαστε θα καταργήσουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα επιχειρήσουμε να θεραπεύσουμε αδικίες. Παράλληλο μηχανογραφικό για 07 υποψήφιους που δεν έχουν εισαχθεί το 21 στο πανεπιστήμιο, δεν θα πάρουν τη θέση κανενός άλλου καθώς θα μείνουν χιλιάδες θέσεις κενές που θα κινδυνέψουν να κλείσουν περιφερειακά πανεπιστήμια. Τα μόρια που θα διεκδικήσουν για τμήματα θα είναι τα μόρια του 21. Θα σεβαστούμε 77.315 θέσεις αλλά δεν θα αφήσουμε ούτε μια θέση κενή! Ούτε ένας φοιτητής που θέλει να σπουδάσει δεν θα μείενι εκτός!

Αρα λοιπόν Ιούλιο 22 δέσμευσή μας εφόσον είμαστε στη διακυβέρνηση θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικού για υποψήφιους 21 που δεν είχαν πρόσβαση σε τμήματα με ελάχιστη βάση! Για συντελεστές βαρύτητας θα δώσουμε δυνατότητα εισαγωγής σε ομοειδές τμήμα! 109- αυτή είναι πράξη αποκατάστασης δικαιοσύνης! Ότι είναι δίκαιο πρέπει να γίνεται πράξη! Δεν είναι υπόσχεση του αέρα! Αυτή η θέση και στάση πρέπει να συνοδεύεται με τη δέσμευση και σχεδιασμό τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου να διπλασιάσουμε χρηματοδότηση πανεπιστημίων και καθηγητών σε βάθος 4ετιας.

Σε νέους και νέες που σήμερα νιώθουν αποτυχημένοι ενώ τα πήγαν εξαιρετικά στις πανελλαδικές. Και σε χιλιάδες άλλους που δεν τα πήγαν τόσο καλά αλλά βρίσκονται εκτός λόγω κυβέρνησης. Δεν αποτύχατε είστε θύματα εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε ακαδημαϊκή μελέτη αλλά πολιτικές σκοπιμότητες. Θύματα εμμονικής κυβέρνηση που πιστεύει ΄τι διαλύοντας δημόσια παιδιά θα κάνει κακό στους πολιτικούς αντιπάλους.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της».
Τσίπρας: Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του
«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη του
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. σε εξοπλιστικά;
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. σε εξοπλιστικά;
Η Συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση «δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων», «δεν είναι "ιστορική" αλλά ανισοβαρής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισ. σε εξοπλιστικά;